Spring naar de content

IS, olie en de dubbelhartigheid van het Westen

Met name Saoedi-Arabië wordt gezien als een van de belangrijkste landen die IS mede mogelijk heeft gemaakt. In NRC Handelsblad stelde Paul Aarts – die er een boek over schreef – dat de Saoediërs olie-inkomsten de laatste tientallen jaren aanwendden om het wahabisme, een ultraconservatieve versie van de islam, te verspreiden. Die predikt geen geweld, ‘maar is wel degelijk een inspiratiebron voor tal van jihadistische groepen, waarvan IS de meest radicale afsplitsing is’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Maar olie is niet alleen de mede-aanstichter van de club die angst en dood zaait in Europa, ook is het de financiële bron waaruit IS put. Een kalifaat stichten kost een hoop geld en inmiddels is wel bekend dat dit ook met olie gefinancierd wordt.

Naar schatting haalt IS op jaarbasis voor 3 miljard dollar binnen en olie is het belangrijkste exportproduct.

Alle opgepompte olie moet wel zijn weg naar de markt vinden, anders heeft IS er niks aan. Volgens berichten wordt het tot wel drie keer onder de marktprijs de markt op gesmokkeld via Koerdische en Turkse smokkelaars, meldt de Israëlische krant Globes, waarin Turkse havens uiteindelijk een belangrijk doorvoerpunt vormen. Onder andere de Financial Times maakte een fraai overzicht van hoe de IS-olie de markt op komt en er wordt geclaimd dat bijvoorbeeld een groot deel van de olie die Israël verkrijgt uit dubieuze gebieden afkomstig is.

Na het neerhalen van een Russisch vliegtuig haalde Poetin uit naar de Turken:

IS has big money, hundreds of millions or even billions of dollars, from selling oil. One can understand why they are acting so boldly and blatantly. Why they kill people in such atrocious ways. Why they commit terrorist acts across the world, including in the heart of Europe.

Het Westen staat dubbelhartig tegenover IS en de bestrijding ervan, vinden de Russen. Wij Europeanen kunnen terecht van alles vinden van Rusland het aanpakt, maar ze hebben een punt. De Saoedi’s (en de Turken) zijn en blijven belangrijke bondgenoten omdat het voorname handelspartners zijn, van olie tot wapens en een diplomatieke rol in de regio kunnen spelen.

Zo lang de bondscoach van Saoedi-Arabië een Nederlander is lijkt een effectieve aanpak van IS nog heel, heel ver weg.

Onderwerpen