Spring naar de content

Opmerkelijk: wonen tussen de autobanden en blikjes fris

Een zelfvoorzienend huis gemaakt van duurzame materialen. Met onder andere autobanden en blikjes fris maakt Michael Reynolds al dertig jaar huizen in de Amerikaanse staat New Mexico. Flora Lichtman en Katherine Wells maakten een kortfilm voor The Atlantic, waarin Reynolds vertelt over zijn ‘earthships‘, zoals hij de huizen noemt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

De bouwwerken lijken regelrecht uit de nieuwe Star Warsfilm te komen. Opvallend zijn de grote ramen en ronde muren. Denkt u niet aan armzalige bouwsels, want de woningen kunnen zich meten met luxebungalows.

Wie beter kijkt naar de huizen ziet dat de ramen meestal zuidwaarts staan, zodat ze warmte kunnen vangen. Al het gas, water en licht wordt namelijk geput uit natuurlijke bronnen. Zonnepanelen en kleine windmolens zorgen voor elektriciteit terwijl het regenwater wordt gefilterd om dienst te doen als drinkwater. De huizen bestaan voor 45 procent uit ‘afval’.

Wie denkt dat Reynolds een grote milieuvriend is, heeft het mis. In de shortfilm laat hij weten het krom te vinden dat mensen zo moeilijk doen over het (her)gebruiken van bepaalde materialen. “Ik word er niet goed van. Wat maakt het uit als ik asfalt of op olie gebaseerde producten gebruik? Ik gebruik álles om gebouwen te maken die mensen laten zien dat ze geen infrastructuur nodig hebben.”

Het begon allemaal toen Reynolds een huis bouwde uit blikjes fris in de jaren zeventig. Dat ging al gauw over naar stapels autobanden, waar de huidige earthships voornamelijk van gemaakt zijn. Inmiddels is hij de eigenaar van een groot stuk grond in New Mexico dat de ruimte biedt voor 130 zelfvoorzienende woningen. Op het moment staan er zo’n 65 bouwsels die voor het grootste deel door de bewoners zelf zijn gebouwd.