Spring naar de content

Dit zijn ze: de 11 beste voetballers van 2015 (inclusief keeper)

Een week nadat hij de tien beste Nederlandse voetballers selecteerde, stelt Mark van den Heuvel exclusief voor HP/De Tijd zijn favoriete voetballers van 2015 op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van den Heuvel

11. Manuel Neuer (Duitsland)
Zonder keeper kan je niet voetballen. Niet dat we een ‘speelbaar’ elftal hebben samengesteld, daarvoor ontbreken de verdedigers in deze lijst – en verdedigers kunnen niet voetballen – maar zonder Neuer op doel ben je bij voorbaat kansloos. Zijn opvolger hebben we ook al gespot: de nog altijd pas 16-jarige doelman van AC Milan, Gianluigi Donnarumma.

neuer_HP

10. Arjen Robben (Nederland)
Zoals gezegd, we hebben bewust niet gekozen voor houwdegens als Mascherano en Vidal in dit elftal van het jaar. Voorwaarde was dat je wel een mannetje kan passeren. En dat kan Robben. Sterker, iedereen weet wat hij gaat doen – vanaf rechts naar binnen snijden en met links doeltreffend uithalen – en niemand kan hem stoppen. Arjen Robben is de nieuwe Garrincha!

arjen10_HP

9 Zlatan Ibrahimovic (Zweden)
Natuurlijk, Zlatan is fysiek ijzersterk. De Zweed kan zich meten met de grootste en sterkste verdedigers ter wereld, maar Zlatan heeft het voordeel van zijn snelle voeten. Elk jaar zijn we weer benieuwd of het hem gaat lukken, maar ook in 2016 wordt Zlatan met Paris Saint-Germain gewoon weer kampioen van Frankrijk. Sinds 2004 stond hij ieder seizoen (!) met de kampioenschaal in handen.

zlatan9_HP

8. Thiago Alcántara (Spanje/Brazilië)
Veel fijnzinniger worden ze niet gemaakt. Zijn naam kwam overigens niet voor in de officiële voorselectie, maar omdat het gajes (Benzema) door ons van de lijst werd afgevoerd, kreeg het kloppende hart van Bayern München met stip een basisplaats toegewezen. In de discutabele top 100 van The Guardian stond Thiago slechts op de 81ste plaats. Gekozen door een jury die niet van deze wereld is.

thiago_8_HP

7. Alexis Sánchez (Chili)
Sinds Alexis Sánchez voor Arsenal speelt, doet die club weer een beetje mee. Samen met Mesut Özil heeft Alexis Sánchez de glimlach weer teruggebracht in het Emirates. Van een boring of onevenwichtig Arsenal is geen sprake meer. De eerste landstitel sinds 2004 lonkt, helemaal nu Chelsea en Manchester United niet aan de verwachtingen voldoen. De titel van Alexis Sanchez vooral (en Mesut Özil en een heel klein beetje Arsène Wenger).

alexis7_HP

6. Thomas Müller (Duitsland)
De keuze ging tussen hem en zijn ploeggenoot bij Bayern München, Robert Lewandowski. Maar omdat Müller ‘onvervangbaar’ is, zei voetbaldirecteur Matthias Sammer, kozen we toch maar voor de wereldkampioen. Nog meer mooie woorden van Sammer: ‘Thomas is een identifikationsfigur. De personificatie waar Bayern voor staat: zelfvertrouwen, openheid en nederigheid. Een juweeltje.’

thomas6_HP

5. Andrés Iniesta (Spanje)
Eigenlijk is Andres Iniesta de beste voetballer ter wereld. Dus doen we hem te kort met deze karige vijfde plaats. Maar dat is nog niks vergeleken met die top 100 van The Guardian. Daar staat hij op de twaalfde (!!) plaats, achter Paul Pogba. Dus nog één keer, speciaal voor juryleden als Zico, Hagi en Zanetti: Andres Iniesta hoort in elke top 5 ter wereld te staan!

andres5_HP

4. Luis Suarez (Uruguay)
Al het goede komt uit de Euroborg! Onze Luis, zeggen ze nog steeds in Groningen. En terecht. Te bewijzen valt het niet, maar zonder de attente scout van FC Groningen had Barcelona nu niet kunnen gloriëren. Oud-speler David Villa: “De cijfers spreken voor zich, in meerdere opzichten, zowel individueel als collectief. Dit is de beste voorhoede van Barcelona ooit. En dat is niet in de laatste plaats de verdienste van trainer Luis Enrique.”

luis4_HP

3. Neymar (Brazilië)
Voor een YouTube-speler heeft hij zich aardig ontwikkeld, of niet dan? Is misschien ook wel een beetje de verdienste van Luis Enrique, want de twijfel was groot na het voor Brazilië zo desastreus verlopen WK in eigen land. Maar ziedaar, ‘de beste voorhoede er wereld’ zou nu ‘de beste voorhoede ter wereld’ niet zijn zonder de pas 23-jarige Neymar (da Silva Santos Júnior)! Dat werd recent maar weer eens bewezen in de finale van het WK voor clubteams, tegen River Plate.

neymar3_HP

2. Cristiano Ronaldo (Portugal)
De grote winnaar tijdens de twee voorbije Ballon d’Or-verkiezingen, maar volgende maand zal de vriend van Badr Hari met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een stapje terug moeten doen, als een verse Gouden Bal wordt uitgereikt. CR7 vergelijken met Messi, ook de nummer onbetwiste nummer één van deze lijst, is een appels en peren-verhaal. Ze smaken niet alleen anders, ze bewegen ook heel divers. In de ‘open ruimte’ is Ronaldo misschien wel de beste ter wereld, maar in het moderne voetbal worden die steeds kleiner.

cristiano2_HP

1. Lionel Messi (Argentinië)
Met Messi is de derde aanvaller van Barcelona’s heilige drie-eenheid in onze top 4 genoemd. Onbetwist de beste voetballer ter wereld, helemaal als de ruimtes klein worden. Als iemand wekelijks bewijst hoe mooi het voetbal kan zijn, ondanks de enorme stank van boven, is het Lionel Messi wel.

lionel1_HP

Het schaduwelftal van het jaar, zonder doelman: Robert Lewandowski, Sergio Agüero, Yaya Touré, Paul Pogba, Toni Kroos, Ivan Raketic, Gareth Bale, James Rodriguez, Kevin de Bruyne, Douglas Costa en Mesut Özil.

(Over de uitslag kan volop gecorrespondeerd worden).