Spring naar de content

De beste kersttoespraak is van Dorian van Rijsselberghe

Kerst is de tijd van overpeinzingen, lijstjes en toespraken. Die van de Paus en onze Koning hebben we (al dan niet) gelukkig al gehad. Dit jaar kwam er uit onverwachte hoek een hele goede toespraak. Niet een over het belang van vrijheid of vrede, maar een over een ander heel  belangrijk onderwerp: de plastic soep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Windsurfer Dorian van Rijselberghe spreekt op zijn blog na zijn zege in de Copa Brasil de Vela zijn zorgen uit over de waterkwaliteit van de  Baai van Guanabara. De woorden liegen er niet om:  ‘de waterkwaliteit is walgelijk vies’, ‘puur rioolwater waarvan een trainer bijna moest braken toen hij de olympische haven binnenvoer’ en ‘niemand die er iets aan doet’.

2012-08-05 14:16:27 WEYMOUTH - Dorian van Rijsselberghe tijdens zijn race. De windsurfer kan het goud bij de Olympische Spelen niet meer mislopen. ANP ROBIN UTRECHT
Dorian van Rijsselberghe tijdens de Olympische Spelen in 2012

Wat is er aan de hand?  Van Rijsselberghe heeft het over het water rondom Rio de Janeiro. Nog een paar maanden en de Olympische Spelen beginnen daar. Hoewel de organisatoren ontkennen dat het Olympische water van slechte kwaliteit is, wordt er veel over geklaagd. Uit een onderzoek van Associated Press bleek al dat de waterkwaliteit bedroevend slecht is en dat je al ernstig ziek kan worden van een theelepeltje Rio-water. Nu heeft ook de internationale zeilfederatie aangekondigd uit te zoeken of het water verontreinigd is en of de deelnemers gezondheidsrisico’s lopen. Naast de surfers hebben ook zeilers, langeafstandzwemmers en triatleten te maken met het vieze water.

Drijvend vuil
Hoe vies is precies vies? Laten we dat aan Van Rijsselberghe vragen. “Naast de constante oliefilm, vuil, waaronder zelfs kadavers in de baai, kom ik veel plastic tegen. Vaak had ik plastic aan mijn vin. Mijn trainingspartner overkwam dit dertien keer in één race. We moeten terugvaren tijdens de race om dit drijvend vuil van onze surfborden af te krijgen. De Baai van Guanabara bevat zo veel plastic tassen dat de wereldpopulatie er kerstinkopen mee kan doen, als ze al het geluk hebben dát ze kerstinkopen zouden kunnen doen. Hoe zou dat zijn tijdens de Spelen? Windsurfers en zeilers die terugvaren om een race te winnen. Dit is wat gaat gebeuren als niemand bereid is drastische maatregelen te nemen om deze voortdurende vervuiling van lokale wateren te veranderen.”

2015-06-10 10:28:34 Picture taken at the heavily polluted Guanabara Bay, in Rio de Janeiro, Brazil, on June 10, 2015. The Guanabara Bay will be used as the 2016 Olympic sailing venue. AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA
Foto van de vervuilde Guanabara Bay, de Olympische haven in 2016

Echt blij over zijn winst van afgelopen week is hij daarom niet: “Misschien won ik omdat ik de kleinste hoeveelheid vuilnis aan mijn vin had. Terugkijken op een zege in plastic soep verschaft me geen enkele vreugde. Totaal niet.”

Tovenaar
Volgens de surfer is nu de tijd om op te staan en onze verantwoordelijkheid te nemen voor de gevaarlijke waterkwaliteit. “En we moeten nu allemaal beginnen plastic te recyclen. Ik ben een sportman. Ik ben geen tovenaar die de waterverontreiniging in de Baai van Guanabara kan oplossen. Was ik dat maar.”