Dit zijn ze: de 6 meest dodelijke slechte gewoonten

Het is 1 januari, en de kans is groot dat u vannacht lastige beloftes heeft gedaan in de vorm van goede voornemens. Stoppen met roken en minder drinken zijn veelgehoorde doelen. Onderzoekers van de universiteit van Sydney hebben zes gewoonten vastgesteld die het leven aanzienlijk verkorten. Een persoon die alle zes gewoonten heeft, heeft een meer dan vijf keer zo grote kans om binnen de komende zes jaar te overlijden als iemand die deze gewoonten niet heeft.

Te lang zitten en langdurig slapen kan het leven met jaren verkorten. Dat suggereert onderzoek van de universiteit van Sydney naar ‘slechte eigenschappen’ van mensen en de invloed daarvan op de gezondheid.

Het onderzoek resulteert in een lijst van factoren die het risico op een vervroegde dood verhogen. Eerdere onderzoeken hadden alcoholgebruik, slechte voeding, inactiviteit en roken al als belangrijke risicofactoren geïdentificeerd. Daar komen er nu twee bij: de hoeveelheid tijd die zittend wordt doorgebracht en het krijgen van te veel of te weinig slaap. Naarmate een persoon hoger scoort in elk van de zes categorieën neemt het risico op gezondheidsschade toe.

Combinatie
Bij een persoon die alle zes de slechte gewoonten heeft, is de waarschijnlijkheid dat hij binnen de komende zes jaar komt te overlijden vijf keer zo groot als bij iemand die deze slechte gewoonten niet heeft. Meer dan zeven uur per dag zitten, in combinatie met weinig lichaamsbeweging en meer dan negen uur per nacht slapen, is dus in zekere zin dodelijk. Volgens de onderzoekers zijn ongezonde levensgewoonten verantwoordelijk voor een derde van alle sterfgevallen.

De Australische studie maakt gehakt van de opvatting dat een bezoek aan de sportschool de schade van een hele dag op kantoor zitten kan wegnemen. De onderzoekers van de universiteit van Sydney stellen dan ook dat ‘de studie het belang van een gezonde levensstijl bevestigt’.

Aan het onderzoek namen meer dan 230.000 mensen van 45 jaar en ouder deel. In totaal werden de participanten over een periode van zes jaar gevolgd. Om alle specifieke elementen van ongezonde levensstijlen te kunnen onderzoeken en patronen te ontdekken, creëerden de onderzoekers een set van 96 variabelen bestaande uit combinaties van slechte eigenschappen zoals roken, overmatig alcoholgebruik, lichamelijke inactiviteit, slechte voeding, langdurig zitten, en te kort of te lang slapen. “Te veel en te weinig slapen werden van elkaar gescheiden als twee verschillende risicofactoren, omdat de invloed op de mortaliteit vanuit verschillende mechanismen te verklaren is,” aldus de wetenschappers.

De ziekte van Parkinson
De nieuwe studie volgt op een Amerikaans onderzoek dat waarschuwt voor overmatig tv-kijken, een activiteit die onlosmakelijk verbonden zou zijn aan acht van de belangrijkste doodsoorzaken, waaronder kanker, leverziekte en de ziekte van Parkinson. Onderzoekers van het National Cancer Institute in Michigan constateerden dat mensen die meer dan 3,5 uur per dag naar televisie kijken niet alleen een hoger risico op kanker en hart-en vaatziekten hebben – ziekten die over het algemeen geassocieerd worden met lange-termijnluiheid – maar ook op diabetes, griep, longontsteking, Parkinson en leverziekte. Mensen die tussen de drie en vier uur per dag tv-kijken hebben 15 procent meer kans om vroegtijdig te sterven dan zij die minder dan een uur per dag keken.

Onderzoek van de Universiteit van Cambridge van eerder dit jaar toonde ook al aan dat mensen die normaal gesproken meer dan negen uur slapen twee keer zo veel kans hebben op een beroerte in vergelijking met mensen die minder slapen. Vooral vrouwen bleken hiervoor vatbaar te zijn. Bovendien zou lang slapen extra schadelijk zijn voor mensen die normaal gesproken weinig slaap krijgen.

Uit het onderzoek is geen verband aangetoond tussen al aanwezige ziekte en langer slapen.

De zes dodelijke zonden, volgens de universiteit van Sydney:

1. Alcoholgebruik
2. Slechte voeding
3. inactiviteit
4. Roken
5. Meer dan zeven uur per dag zitten
6. Meer dan negen uur per nacht slapen