Spring naar de content

Dit zijn de belangrijkste conflicten die het nieuws niét halen

De oorlog in Syrië en Irak domineert het wereldnieuws, maar dit is niet het enige conflict in de wereld dat de aandacht verdient. Persbureau Thomson-Reuters vroeg vijftien van de meest invloedrijke non-gouvernementele organisaties (NGO’s) welke conflicten zij op hun radar hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Uiteraard voert Syrië de lijst aan, maar er zijn ook een aantal crises die niet of nauwelijks de media halen. De Verenigde Naties schatten dat er volgend jaar wereldwijd zo’n 87 miljoen mensen directe humanitaire hulp nodig hebben, en deed onlangs een oproep voor een bedrag van maar liefst twintig miljard dollar om dit te bewerkstelligen.

Militaire conflicten
Allereerst is er hulp nodig voor mensen die oorlogsgeweld ontvluchten. Een brandhaard die herhaaldelijk terugkeert in de top-drie’s van de hulporganisaties is Burundi, waar het conflict tussen regeringstroepen en de bevolking de vorm van een bloedige burgeroorlog aanneemt. Zowel het Rode Kruis als het Internation Medical Council spreekt haar zorgen uit over deze crisis.

Andere humanitaire crises die voortkomen uit militaire conflicten vinden we in Jemen, Afghanistan, de Democratische Republiek Congo, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Volgens Action Against Hunger is met name dit laatste gewelddadige conflict een ondergeschoven kindje binnen de wereldpers, en heeft inmiddels de helft van het ruim vijf miljoen inwoners tellende land hulp nodig.

El Niño
Een ander heikel punt zijn de conflicten die voortkomen uit het globale probleem van klimaatverandering. Zo kampt de Hoorn van Afrika (Somalië, Ethiopië) met een droogte, die zijn weerga nauwelijks kent. Ook in het al eerder genoemde Zuid-Soedan komt dit probleem nog eens bovenop de al bestaande crisis.

Deze wereldwijde problemen worden grotendeels veroorzaakt door ‘s werelds minst geliefde kerstkindje: El Niño. Het natuurfenomeen kan volgens NASA wel eens net zo sterk zijn als in het rampjaar 1998. De vrees is dat El Niño bestaande conflicten, van Jemen tot Soedan verergert. Daarnaast worden ook landen in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika getroffen.

Ebola heeft – hoewel het onder controle is – het fragiele gezondheidssysteem van de getroffen West-Afrikaanse landen erg onder druk gezet, en zij zijn dus volgens sommige van de NGO’s een punt van aandacht. Tot slot is daar de stijgende zeespiegel, die met name kleine eilandenrijken bedreigt vanwege steeds sterker wordende stormen en overstromingsgevaar.