Spring naar de content

Overzicht: dit richtte El Niño aan

Geen dag zonder natuurverschijnsel El Niño in het nieuws. ‘De kleine jongen’ houdt dit jaar flink huis. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft zelfs gewaarschuwd dat El Niño dit jaar net zo heftig zou kunnen zijn als in 1998, toen de effecten het sterkst waren. Zware regenval en extreme droogte leidden toen tot meerdere mondiale rampen. Een overzicht van wat het weerfenomeen voor de jaarwisseling heeft aangericht – en wat we nog kunnen verwachten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

In Zuid-Amerika overleden minstens acht mensen door het extreme weer, waarvan vier in Paraguay, twee in Argentinië, en twee in Bolivia. Overstromingen hebben meer dan 150.000 mensen uit hun woning gejaagd. Paraguay is het zwaarst getroffen door het water. Meer dan 100.000 mensen moesten hun huis uit, waarvan 90.000 uit hoofdstad Asunción. Verder zitten 125.000 mensen er zonder stroom. In Argentinië zijn 20.000 mensen geëvacueerd.

Ook in Noord-Amerika zijn de eerste dodelijke slachtoffers inmiddels gevallen. In de Verenigde Staten zijn dertien mensen omgekomen als gevolg van tornado’s en stormen in de staat Missouri.

De zware regenval begon op 18 december en is het gevolg van El Niño. ‘De kleine jongen’ is een natuurverschijnsel dat eens in de twee tot zeven jaar voorkomt en zo’n zes maanden duurt. Oorzaak? Als de westenwind boven de Grote Oceaan afzwakt of van richting verandert. Daardoor verandert ook het warme oceaanwater rondom Australië zich oostwaarts, met als gevolg dat de doorgaans koele zee in de Stille Oceaan ter hoogte van Peru opwarmt, in extreme gevallen met drie graden Celsius.

Droog Afrika, nat Zuid-Amerika
Vooropgesteld: geen enkele El Niño is hetzelfde. Wel krijgt Afrika in geval van zijn aanwezigheid vaak te maken met droog weer, is de moesson in India milder, krijgt Noord-Amerika minder orkanen en is de kans op tyfoons in Japan en Korea groter. Dat het in Zuid-Amerika meer dan gemiddeld regent, spreekt voor zich.

De satellietbeelden van de NASA ziet u hier.

Onderwerpen