Spring naar de content

Hoe de consument lijdt onder verzet telecomproviders

‘Mijn abonnement loopt bijna af, dus ik mag weer een nieuw mobieltje uitzoeken’. Hoe vaak heb ik deze uitspraak – als vrek die fora afstruint voor de beste prijs-kwaliteitverhouding – al niet moeten aanhoren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

U begrijpt dat ik een voorstander van sim-only ben met een los gekocht toestel. Want die telefoon koop je gewoon op afbetaling. Sterker: je legt voor een paar jaar vast aan financiële verplichtingen – de high-end toestellen kosten soms wel zo’n 800 euro en je gebruikt ze vaak maar een paar jaar.

Kopen op afbetaling is niet verboden, maar wel aan regels gebonden. Zo moet er een kredietcheck plaatsvinden bij het het Bureau Kredietregistratie (BKR) om te kijken of een persoon wel in staat kan worden geacht deze lening af te betalen en te registreren dat deze persoon een ‘lening’ heeft. De Hoge Raad bepaalde al in 2014 dat ook telefoonproviders zich moeten houden aan de regels voor kopen op afbetaling.

Ergo: telecomproviders verstrekten jarenlang kredieten zonder dat de consument zich hiervan bewust was en de provider naar de regels hieromtrent handelde. De Stichting Consument en Telecomsector (ConTel) eist nu een schadevergoeding namens gedupeerden, die kan oplopen tot 200 miljoen euro. Over de haalbaarheid van zo’n claim wordt verschillend gedacht, maar belangrijker is dat telecomproviders de regels nog niet naleven – van BKR-registraties is nog steeds geen sprake.

Afgelopen jaar lobbyden telecomproviders, samen met VNO-NCW en MKB-Nederland (waarom deden die hier in vredesnaam aan mee?!) zich een slag in de rondte om in Den Haag om een uitzonderingspositie te krijgen voor de BKR. Tevergeefs: Dijsselbloem achtte het ‘niet wenselijk en niet te rechtvaardigen’ omdat ‘veel mensen kampen met schulden als gevolg van overkreditering en de aanpak van schulden een belangrijke prioriteit is voor het kabinet’. Niet vreemd, aangezien telefoonabonnementen een van de grootste probleemschulden voor jongeren vormen. Volgens Joke de Kock, voorzitter van de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening is het niet betalen van hun telefoonrekening het eerste signaal dat mensen financiële problemen hebben.

Wel gaf Dijsselbloem de opmerkelijke mogelijkheid aan de telecomproviders om zelf, voor 1 januari 2016, met een tegenvoorstel te komen. Dat is niet gekomen, als liet een KPN-woordvoerder voor de jaarwisseling weten ‘druk bezig te zijn met de totstandkoming van deze overeenkomst’. Minister Dijsselbloem gaat binnenkort om tafel met de telecomproviders. Er lijkt alle reden om de poot stijf te houden.

Onderwerpen