Spring naar de content

Rotterdam geniet van de zesdaagse. In Amsterdam sterven de wedstrijden uit

Waar de strijd zich tijdens de zesdaagse van Rotterdam toespitst op een ouderwetse Nederland (Niki Terpstra en Yoeri Havik) tegen België (Kenny de Keetele en Moreno de Pauw), daar stellen de liefhebbers in de Amsterdamse rijwielwinkel Presto vast dat de sport in hun stad ‘zo goed als uitgestorven is’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van den Heuvel

Naast de zesdaagse hebben ze in Rotterdam ook een aantal Fixed Gear-wedstrijden, de Ronde van Katendrecht en de tweedaagse wegwedstrijd Rotterdam-Antwerpen-Rotterdam, stellen de wielerconnaisseurs vast. Maar in Amsterdam? In Amsterdam is het wielrennen ‘op sterven na dood’, zeggen ze. En dat is best vreemd, want de fietsverkoop hier in de Haarlemmerstraat vertoont een stijgende lijn. Vooral het vrouwenwielrennen kende de laatste jaren een explosieve groei, met dank aan Marianne Vos. Normaal gesproken is januari een rustige maand in de winkel, maar vandaag stromen de klanten binnen.

Ronde van de Javastraat
Nee, dan vroeger. Toen had bijna iedere wijk in Amsterdam zijn eigen wielerronde. De Ronde van de Javastraat, de Ronde van Spaarndammerbuurt, de Ronde van de Kinkerstraat, de Ronde van de Ten Katemarkt en de Ronde van het Purmerplein in Amsterdam Noord, ze zijn allemaal ter ziele. Het clubgevoel is over, zegt iemand in de werkplaats, mensen zijn tegenwoordig veel individualistischer ingesteld. “Ze willen zich nergens meer aan binden, ze willen vrijheid.”

8371531402_fbcbe8a8df_o
De baan van de zesdaagse. Foto: Flickr

Toegegeven, het baanwielrennen heeft bij een breed publiek een circusachtig imago. En niet geheel ten onrechte. Maar op de weg gebeurt er ook niks in Amsterdam. Oké, je hebt het Criterium van IJburg, maar ja, als dat nou het hoogtepunt van het jaar moet zijn. Zeg eerlijk, wie heeft daar nou wel eens van gehoord?

Wielerbaan Sloten
In het Olympisch stadion wordt allang niet meer gefietst en de toekomst van de overdekte wielerbaan in Amsterdam-Sloten is in direct gevaar. De laatste uitbater is onlangs failliet gegaan en de toekomst van het ‘Velodrome’ ligt nu in handen van de politiek. Een verhaal over subsidieslurpen zonder tegenprestatie met als direct gevolg dat Amsterdam nu dus ook geen zesdaagse meer heeft. In Sloten wordt tegenwoordig alleen getraind, maar dat kan ook in Alkmaar of Apeldoorn. De Amsterdamse wieleridentiteit bestaat niet meer. En dat doet zeer, hier in de Haarlemmerstraat. En niet alleen Rotterdam (maandagavond is het horeca-avond in Ahoy!), ook Utrecht en Groningen zijn Amsterdam inmiddels voorbij gestoken als wielerstad. De laatste eigenaar van de wielerbaan in Sloten wilde er, naast wielerwedstrijden, allerlei beurzen en partijen organiseren, maar stuitte op verzet van de buurt vanwege geluidsoverlast en dergelijke.

De vijfde fiets
Er stapt een Duitse toerist de winkel binnen. Hij vraagt of hij een fiets in de etalage mag fotograferen en zegt dat hij voor een belangrijke beslissing in zijn  leven staat. “Ik ben toe aan mijn vijfde fiets,” zegt hij, “en iedereen weet dat de vijfde fiets dodelijk is voor je relatie. Een vriendin of een fiets, dat is eigenlijk steeds meer de grote vraag.” Hij fotografeert een vervaarlijk ogend model en verdwijnt weer net zo snel als hij is gekomen, de Jordaan in.

Overlevingskansen
Het is, hier in Amsterdam, moeilijk om iets te organiseren op fietsgebied, zo heet het. Fietsen alleen is niet genoeg. Het kan beter geïntegreerd worden in een totaalevenement, dan heb je overlevingskansen. Anders niet. En in Amsterdam heb je altijd parkeerproblemen, dat is ook een niet te onderschatten factor. Nee, de kans dat Amsterdam ooit nog een eigen wielerwedstrijd zal krijgen wordt hier, in wat misschien wel de mooiste rijwielhandel van Amsterdam genoemd mag worden, minimaal geacht.

En nu maar hopen dat Niki Terpstra de Zesdaagse van Rotterdam wint. Terpstra komt namelijk uit Krommenie. En dat is een stuk dichterbij Amsterdam dan Rotterdam. Je moet het plezier ergens uithalen, in een stad waar de wielersport inmiddels is overleden en begraven, maar nog niet vergeten.

Mark van den Heuvel kijkt deze maand voor HP/De Tijd op belangrijke en minder belangrijke evenementen.

Onderwerpen