Spring naar de content

Aan Sebastian Coe om te bewijzen dat de IAAF de FIFA niet is

Het was en is goed mis bij de internationale atletiekfederatie (IAAF). Dat is de belangrijkste conclusie uit het donderdag gepresenteerde rapport van het wereldantidopingagentschap (WADA) over de misstanden in de sport. Het IAAF heeft gefaald in de strijd tegen doping en er zijn volop vermoedens van andersoortige fraude. De grote schoonmaak kan beginnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

En die schoonmaak wordt geleid door de huidige voorzitter Sebastian Coe. Tenminste, als het aan Dick Pound ligt. Dat verklaarde het hoofd van de onderzoekscommissie donderdag tijdens de persconferentie waar het rapport werd toegelicht.

Dat Coe naar voren wordt geschoven is opmerkelijk, de Brit werd weliswaar gezien als frisse wind door de stoffige federatie, hij werkte ook jarenlang nauw samen met zijn voorganger Lamine Diack. De Senegalees, die van 1999 tot 2015 aan het hoofd van de organisatie stond, wordt gezien als de belangrijkste schakel in de malafide praktijken bij de atletiekbond. Diack verzamelde een groep vertrouwelingen om zich heen – waaronder twee van zijn zonen – die van de corruptie op de hoogte was en zich er schuldig aan maakte.

Het WADA vermoedt dat er naast de misstanden rondom dopingcontroles is gefraudeerd bij het toewijzen van marketingrechten in de atletiek en wereldkampioenschap. De onderzoekers kregen gaandeweg het onderzoek informatie die op deze misstanden bij de top van atletiekfederatie IAAF wees. In het rapport adviseert het antidopinggemeenschap dat er verder onderzoek wordt gedaan naar deze beschuldigingen.

De onderzoekscommissie concludeert tevens dat de corruptie wijdverspreid was en dat een veel groter deel van het personeel van de bond op de hoogte moet zijn geweest dan eerder werd vermoed. Bijna ondenkbaar dat Coe als vice-president alles heeft gemist. “Natuurlijk was er een doofpot en meer van dat soort zaken,” stelde onderzoeker Dick Pound. Hij gaf Coe – die altijd heeft ontkent iets van misstanden af te weten – een indirecte tip. “Erken het. Anders kun je het nooit achter je laten.”

En daar ligt de grote uitdaging voor de voorzitter, maar tevens een kans. Hij kan een precedent scheppen voor alle andere sportbonden. Waar de corruptie rondom de FIFA door alles en iedereen binnen de voetbalorganisatie wordt ontkend, heeft Coe nu de mogelijkheid eerlijk te zijn en schoon schip te maken. In plaats van in de slachtofferrol kruipen (zie de pleister van Sepp Blatter), biedt hij zijn excuses aan.

Wordt die eerlijkheid geaccepteerd door de bühne, dan blijft hij aan. Zo niet, dan steekt hij zijn hand in eigen boezem. Dat zou pas een frisse wind betekenen.

Het volledige rapport van het WADA vindt u hier in PDF.

Onderwerpen