Spring naar de content

Formule 1-baas Bernie Ecclestone verdient een wake-up call

Een golf van kritiek overspoelde Formule 1-baas Bernie Ecclestone deze week toen hij zei dat hij dat er ook in de toekomst geen plaats is voor vrouwelijke coureurs in de koningsklasse. De 85-jarige koning van de Formule 1 zou moeten beseffen dat hij dat soort uitspraken moeilijk kan maken in 2016. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Tijdens het gewraakte interview met de Canadese omroep TSN sprak Ecclestone over de in maart startende nieuwe jaargang van de Formule 1. Toen hij gevraagd werd naar de kansen of er ooit nog een vrouw plaats zou nemen in het kuipstoeltje van een Formule 1-bolide, beantwoordde de grote baas van de raceklasse de vraag zonder te blikken of blozen. “Ik twijfel eraan of er nog ooit een vrouw op de startgrid van een F1-wedstrijd zal staan,” oreerde de 85-jarige. “En stel dat er toch een vrouw toe in staat zou zijn, dan zal niemand haar serieus nemen. Dus zou ze ook geen racewagen krijgen waarmee ze zou kunnen concurreren met de rest van het deelnemersveld.” Op de vervolgvraag of hij het ooit nog zou zien gebeuren, antwoordde Eccelstone resoluut: “Nee, ik denk het niet.”

Vrouwelijke pioniers
Ecclestone doet zijn uitspraken net op een ongelukkig moment. De racewereld is namelijk in shock na de bekendmaking van het overlijden van  de Italiaanse Maria Teresa de Filippis. In 1958 is De Filippis de allereerste vrouwelijke coureur in de Formule 1. Ze is een pionier in de racewereld en racet tijdens het eind van de jaren’50 vijf Grands Prix tussen de mannen in de koningsklasse. De Filippis is tot op de dag van vandaag slechts één van de twee vrouwen die ooit mee heeft gedaan in de Formule 1.

Glazen plafond
Ze wordt in 1976 opgevolgd door haar landgenote Lella Lombardi tijdens de Grote Prijs van Oostenrijk. Na Lombardi staat er nooit meer een vrouw op de startgrid van een race in de Formule 1. Dat betekent dat de Formule 1 in een veranderende wereld over een ijzersterk glazen plafond beschikt. De Britse coureur Susan Wolf is de laatste vrouw die dichtbij komt en meedoet aan een raceweekend. In de Britse GP van 2014 rijdt ze voor Williams de trainingen op Silverstone. Wolf heeft inmiddels een punt achter haar racecarrière gezet, omdat ze volgens ITV voelde dat haar doelen ‘niet haalbaar waren’. De enige vrouwen, die de laatste jaren actief waren als coureur in de Formule 1, komen niet verder dan het stempel van Development Driver of testcoureur, zoals Cameron Jorda (Lotus) en Simona di Silvestro (Sauber).

Zijn uitspraken zijn Ecclestone op een nodige dosis kritiek komen te staan. Vooral de Engelse coureur Alice Powell, komend jaar actief in de GP3, reageert vol afschuw op Ecclestone. “Iemand moet Bernie laten inzien dat hij het verkeerd ziet. Het zou een schande zijn als een F1-team een vrouw zou weigeren, omdat ze bang zijn niet serieus te worden genomen,” aldus de eerste vrouwelijke kampioen van het Formule Renault-kampioenschap (2010) tegen persbureau AP.

Gestopte vernieuwing
In de tropentijd van de jaren’70 en ’80 was de Formule 1 een van de meest vernieuwende en spannende raceklasses ter wereld. Het stond voor innovatie, omdat er zo veel geëxperimenteerd werd met nieuwe mogelijkheden om de auto’s zo snel mogelijk te maken. En het was het tijdperk dat er nog een vrouw op het racestoeltje kon zitten.

Anno 2016 heeft de Formule 1 een duidelijk gebrek aan downforce en zwalkt het als een wankele bolide over het circuit. Vlak voor de start van het vorige raceseizoen was vooral vanuit Ecclestone grote interesse in de ontwikkeling van een vrouwenraceklasse, die zich parallel aan de Formule 1 over de wereld zou gaan verplaatsen met dezelfde snelle bolides.

Stuurloze koningsklasse
Door een eigen WK zouden vrouwen sneller kunnen doorstromen naar de race van de mannen, is het idee. Een gek voorstel, zeker met de wetenschap dat diezelfde Ecclestone slechts enkele maanden later van mening is dat racende vrouwen niet serieus genomen moeten worden. Het is slechts één voorbeeld van de chaotische leiding en tekenend voor de stuurloze koningsklasse van het autoracen.

De F1 is de laatste jaren al enkele keren langs de afgrond gegaan, en een duidelijke vernieuwing zou echt niet verkeerd zijn. Het is voor Formule 1-fans te hopen dat de ophef over zijn uitspraken Bernie Ecclestone wakker schudden, want een wake-up call is broodnodig.