Spring naar de content

Nederlanders bij de Australian Open: het waren twee fantastische dagen

De prestaties van de Nederlandse tennissers tijdens de Australian Open doen denken aan een reclame van Tempo Team. In de spot staat een jongen met een bos rode krullen verlegen op een stoel. Al zijn collega’s zijn aanwezig om hem uit te zwaaien. Het lijdend voorwerp zelf sluit af: “Het waren twee fantastische dagen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Het is de status van het Nederlandse tennissers in het enkelspel in de notendop. Iedere keer melden ze zich vol goede moed bij de grand slams. Net zo vaak nemen ze binnen enkele dagen alweer afscheid van de vier grootste tennistoernooien. Ook nu weer. Robin Haase, Thiemo de Bakker en Kiki Bertens; allemaal overleefden ze de eerste ronde van de Australian Open niet.

En dat terwijl er wel degelijk kansen lagen. Haase werd tijdens de loting gekoppeld aan qualifier Mirza Basic, de nummer 137 van de wereld. Van de 73 plaatsen voorsprong die Haase heeft op de wereldranglijst bleek in Melbourne niets, de Hagenaar verloor in drie sets: 6-7 (4), 4-6, 4-6. Bertens (95e van de wereld) nam het op tegen de gelijkwaardige Laura Sigmund (97e), maar verloor eveneens in straight sets: 4-6, 5-7.

Eigenlijk deed Thiemo de Bakker het nog het beste in zijn wedstrijd tegen Marin Cilic. De Bakker won de eerste set van de Kroaat, in 2014 nog winnaar van de US Open, maar liet de mondiale nummer dertien ontsnappen (7-6, 5-7, 2-4, 4-6).

Jean-Julien Rojer, Matwé Middelkoop, Haase en Bertens komen deze week nog wel in actie, maar dat doen zij met hun respectievelijk Roemeense, Russische, Spaanse en Zweedse partner in het dubbelspel.

Tweede week
Hoe treurig ook, de individuele resultaten verrassen allerminst. Het is voor Haase het vijfde jaar op rij dat hij de eerste ronde van de Australian Open niet overleeft. Sinds 2012 kwam hij nooit verder dan een tweede ronde bij een van de grand slams. Voor De Bakker was het überhaupt zijn eerste deelname aan een grand slam sinds de US Open van 2011. De laatste keer dat een Nederlandse man de tweede week van een van de vier grote toernooien haalde, was in 2004. Sjeng Schalken sloeg zich dat jaar naar de kwartfinale op Wimbledon.

De dames doen het incidenteel beter. Bertens was de laatste Nederlander die de eerste week van een grand slam overleefde. In 2014 sloeg ze zich op het gravel van Roland Garros naar de vierde ronde. Twee jaar eerder leverde Arantxa Rus dezelfde prestatie. Daarvoor was het vijf jaar niet gebeurd – Michaëlla Kraijcek kwam in 2007 tot de kwartfinale op Wimbledon – dat een tennisser in het enkelspel de tweede week haalde.

Het wordt, vooral bij de mannen, weer eens tijd voor twee fantastische weken in plaats van dagen. En dan het liefst zonder dat er een matchfixer aan te pas komt.

Belangrijkste uitslagen eerste ronde
Novak Djokovic (1) – Chung Hyeon 6-3, 6-2, 6-4
Andy Murray (2) – Alexander Zverev 6-1, 6-2, 6-3
Roger Federer (3) – Nikoloz Basilasjvili 6-2, 6-1, 6-2
Stan Wawrinka (4) – Dmitry Toersoenov 7-6, 6-3 (opgave Toersoenov)
Fernando Verdasco – Rafael Nadal (5) 7-6, 4-6, 3-6, 7-6, 6-2

Serena Williams (1) – Camila Giorgi 6-4, 7-5
Zhang Chaui – Simona Halep (2) 6-4, 6-3
Garbine Muguruza (3) – Anett Kontaveit 6-0, 6-4
Agnieszka Radwanska (4) – Christina McHale 6-2, 6-3
Maria Sjarapova (5) – Nao Hibino 6-1, 6-3