Amerika zoekt uit: wie in Europa kocht Poetin om met een Ferrari?

Amerikaanse inlichtingendiensten zijn een groot onderzoek gestart naar hoe het Kremlin politieke partijen in Europa infiltreert in een poging de NAVO-lidstaten te verdelen.

Het Amerikaanse congres heeft de directeur van de National Intelligence, James Clapper, opdracht gegeven onderzoek te doen naar de clandestiene financiering van Europese politieke partijen door Moskou. Het onderzoek is illustratief voor de bezorgdheid van Washington dat Moskou de Europese verdeeldheid benut om de NAVO te ondermijnen. Ook bestaat de angst dat Moskou een Amerikaanse raketschildprogramma willen blokkeren en de economische sancties die Rusland kreeg opgelegd na de annexatie van de Krim ongedaan wil maken.

Het onderzoek volgt op eerdere uitlatingen van Britse regeringsfunctionarissen die spraken over ‘een nieuwe koude oorlog‘ door Russische inmenging op een ongekende schaal, die breder, dieper en verder reikend is dan tot dusver werd verondersteld. De Russen zouden politieke invloed willen krijgen  in Frankrijk, Nederland, Hongarije, Oostenrijk en Tsjechië. Het laatstgenoemde land is onder Russische spionnen populariteit als ingang voor de Europese Schengenzone.

Een anonieme bron spreekt tegenover het Britse Telegraph, en zegt dat onder de verdachten zich ook de initiatiefnemers van GeenPeil bevinden, die een referendum over een associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne wisten te entameren. Het referendum zou ‘veel weg hebben van de bekende Russische propaganda’. Mede-initiator Thierry Baudet reageerde op Twitter:

En ook Jan Roos liet van zich horen op Twitter.

Front National
De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn nu belast met de taak te onderzoeken of Russische veiligheidsdiensten betrokken zijn bij de financiering van politieke partijen en goede doelen met de bedoeling onder meer de ‘Europese politieke samenhang te ondermijnen’.

Hoewel niet bekend is welke partijen onder de loep worden genomen is het de verwachting dat extreemrechtse partijen als Jobbik in Hongarije, Gouden Dageraad in Griekenland, de Lega Nord in Italië en het Franse Front National op bijzondere aandacht kunnen rekenen. Laatstgenoemde onder meer vanwege een lening ter hoogte van 9 miljoen euro die het ontving van een Russische bank in 2014. Andere verdachten zijn de Oostenrijkse parlementsleden die de Krim bezochten als teken van hun goedkeuring van de annexatie.

The Telegraph schrijft dat de Russische propagandamachine momenteel erg actief is, bij monde van een Rusland-specialist van het Royal United Services Institute (RUSI): “Het doel is de verzwakking van de westerse wil om te vechten en het oproepen van twijfels waar het de NAVO en de EU aangaat. Hetzelfde geldt voor de economische sancties. Moskou gebruikt de door het Westen geroemde vrijheid van meningsuiting tegen het Westen.”

Zo zou het het Russische staatstelevisiestation Russia Today, dat ook uitzendt in Groot-Brittannië, zeer uitgebreide en zeer positieve berichtgeving hebben verzorgd van Jeremy Corbyn’s campagne om leider van de Labour partij te worden. Russia Today zond maar liefst zes van zijn openbare bijeenkomsten en toespraken uit, meer dan het voor de rivaliserende kandidaten over had.

Natuurlijk betekent dat niet dat Corbyn op de loonlijst van het Kremlin staat. Maar, zo stelt de eerdergenoemde specialist: “Overal waar de gelegenheid zich voordoet, wil Rusland het Westen ondermijnen en laten zien dat het Westen niet beter is dan Rusland. Moskou wil een einde aan de Europese Unie, omdat het de voorkeur geeft aan een verdeel-en-heerspolitiek.”