Spring naar de content

Dikshit, Aykut, Marjo-Lae’ney en andere vormen van kindermishandeling

Wekelijks neemt HP/De Tijd de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alexandra Besuijen
slapen
Foto: Flickr | Pink Sherbet Photography

Van je bed afvallen
Onder de lezers hier bevinden zich natuurlijk ontzettend veel supergedisciplineerde types, die matig zijn met eten en drinken en elke dag in een kek kostuumpje op de loopband in de sportschool staan. Maar voor die paar mensen – including moi – die daar geen tijd voor of zin in hebben is er goed nieuws: je kunt ook afvallen tijdens je slaap! Huh? Ja echt! En je hoeft er eigenlijk nauwelijks wat voor te laten. Sterker nog: je mag een lekkere proteïneshake voor je naar bed gaat. Die zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt in je slaap dan mensen die niks eten voor het slapen gaan. Ook kweekt proteïne meer spiermassa en dat zorgt op zijn beurt ook weer voor meer calorieverbranding gedurende de nacht. Win-win.
Je oma wist het wel: slapen in een donkere kamer is goed voor je, maar met al die knipperende tv-lampjes, wekkerdisplays en tabletschermen lijken onze slaapkamers tegenwoordig meer op de landingsbaan van Schiphol in de nacht. Weg daarmee. Keer je wekker om, zet je tv helemaal uit en leg je foon maar onder je kussen. In totale duisternis maakt ons lichaam meer melatonine aan. Daar word je niet alleen slaperig van, het zorgt ook voor de aanmaak van meer ‘bruin vet’. En als je denkt dat dat juist heel vies en fout is, nee dus!
En ten slotte: ga op tijd naar bed. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die zeven à acht uur per dag slapen overdag meer calorieën verbranden – ook in inactieve toestand! – dan mensen met een korter nachtje. Ook zou slaapgebrek vetcellen minder gevoelig maken voor insuline, wat op den duur tot obesitas kan leiden.
Morgen gezond weer op dus!

FRANCE-FASHION-MEN-GIVENCHY-PEOPLEKanye waant zich Bowie
In de categorie ‘waanzinnige projecten’ deze week op nummer één Kanye West, die van plan is een tribute album voor David Bowie te maken. Zowel rechtstreekse covers als eigen teksten op de muziek van de meester zelf. Eh… zijn tenenkrommende versie van Bohemian Rapsody op Glastonbury vorig jaar ligt ons nog vers in het geheugen dus please please please doe maar niet! Maar de vrijwel immer in dure road kill gehulde rapper en schoenenverkoper vindt zichzelf de uitgelezen persoon om de erfenis van Bowie voort te zetten: ‘I carry the torch’. Dus.
Inmiddels zijn boze Bowiefans een petitie begonnen om West van dit onzalige idee af te houden. ‘Kanye West is the Donald Trump of music’ zegt een van de ondertekenaars en daar hebben we helemaal niks meer aan toe te voegen.

Foto: Flickr | Harald Groven
Foto: Flickr | Harald Groven

Kommer en dikke shit
Dat de Sociale Verzekeringsbank gezellig leesvoer produceert ligt niet voor de hand, maar één keer per jaar doen ze het toch: de lijst met populairste babynamen van het jaar. Voor wie zich wel eens in een kinderrijke omgeving bevindt zal de toptien weinig verrassingen opleveren: op 1 bij de jongens Liam (793), gevolgd door de onvermijdelijke Sem (687). Bij de meisjes is dat Emma (793) en jawel, daar is ze weer, Julia (687).
Qua sportnamen doen Ranomi (10) en Dorian (35) het stukken minder dan voorheen Marco en Jordi, en hoewel Sjinkie Knegt sportman van het jaar is geworden, komt zijn naam niet in de toptienduizend (!) voor. En dat is misschien maar goed ook.
Voor de rest weer een hoop hipster-, ghetto- en kouwekakshit: je kind Marjo-Lae’ney, Q’Sheiayner of Godmother is praktisch kindermishandeling, om over Jood (ik zweer het!) of Kommer nog maar te zwijgen: ‘Kom Kommer, eten!’ Maar het ergst af zijn de jongens Dikshit, Khakdel en Aykut. In het thuisland van hun ouders ongetwijfeld de doodnormale variant op Jan, Piet of Kees, maar in Nederland? Kom op zeg. Die mogen nu wel vast op karate.