Spring naar de content

Ni hao xiansheng Wang – open brief aan ADO-eigenaar Hui Wang

Ni hao xiansheng Wang (Goedendag meneer Wang),

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Allereerst dui bu gi (excuses) voor mijn belabberde Mandarijn. Ik ben een keer in uw prachtige land geweest, maar meer dan wat fonetisch gefröbel – tjaptjoi, kip kung pao, tsingtao – krijg ik niet uit mijn strot. Dat is echter niet de aanleiding voor dit schrijven. In de Volkskrant – niet te verwarren met de Xinjiang Daily, de Chinese krant van het volk – las ik maandag een interview met u. U haalt daarin nogal uit (“Ik ben te aardig voor ADO geweest, maar dat wordt nu anders.”) naar ADO Den Haag, de Nederlandse voetbalclub waarvan United Vansen, uw sportmarketingbedrijf, sinds eind 2014 eigenaar is.
Vooropgesteld: ik ben geen ADO-fan. Het hele voetbal kan mij eerlijk gezegd gestolen worden sinds er elke avond Europacupvoetbal op televisie is. Maar wat ik wel heb meegekregen is dat men zich bij ADO nogal ongerust maakt over de toekomst van de club. Leiding, sponsoren en de supporters, die van de North Side voorop: allemaal zijn ze als de dood dat hun cluppie dit jaar gaat degraderen.
De reden: gebrek aan pecunia. U hebt ADO een zak met geld toegezegd van 3,7 miljoen euro – oké, een zakje dan – maar de club heeft daar tot op heden nog geen fen (cent) van ontvangen. Dus zijn ze zich in de Haag zaggies gezeg de pleurus geschrokke en boos. Terecht, lijkt mij.
Natuurlijk, ze hadden het enigszins kunnen bevroeden. ADO is niet de eerste organisatie in Nederland met een Chinese eigenaar. Chipfabrikant NXP, handelshuis Nidera, TIP trailerverhuur, afvalverwerker AVR, verzekeraar Vivat: allemaal gingen ze de club voor. Dat gaat niet altijd goed. Recent nog bij Vivat, het vroegere Reaal, sinds vorig jaar eigendom van het Chinese bedrijf Anbang. Gerard van Olphen, de man die Vivat en Anbang aan elkaar heeft gekoppeld en op verzoek van de Chinezen bestuursvoorzitter werd, hield het onder Anbang al snel voor gezien. Hij kon zich niet vinden in de autoritaire manier van optreden van de nieuwe eigenaar.
Van Olphen kreeg bijvoorbeeld om zes uur ’s avonds te horen dat hij de volgende ochtend om negen uur in New York werd verwacht. In de raad van bestuur van Vivat zaten vijf mensen, onder wie drie Chinezen. Voor bestuursvergaderingen bespraken de Chinezen wat ze wilden bereiken en brachten dat vervolgens als meerderheidsbesluit ter tafel. Eenmaal aan tafel hadden ze meer belangstelling voor hun smartphones dan voor hun gesprekspartners.
Ook u gaat er bij ADO het liefst met gestrekt been in (een Nederlandse uitdrukking, dui bu gi) als we tenminste Maarten Fontein, de voormalig algemeen directeur van de club mogen geloven.
Hij gaf in maart vorig jaar de pijp aan Maarten – dui bu gi, dui bu gi maxima – omdat hij zich niet langer als loopjongen wilde laten behandelen.
Eigen schuld, dikke bult; hadden ze zich maar beter in onze Chinese cultuur moeten verdiepen, hoor ik u denken. Mijn advies: bekijk het eens van de andere kant. U investeert per slot van rekening in Nederland.
Daarom hierbij acht tips – mocht u binnenkort toch nog tijd vinden om vanaf uw wolk in de Hollandse polder af te dalen om daar de aandeelhoudersvergadering van ADO bij te wonen. (Acht is bij u het geluksgetal – u ziet, ik doe mijn best).

– Als een Nederlander ‘ja’ zegt, bedoelt hij ook ‘ja’ en geen ‘nee’. Dus kom op met dat geld.

– Voetballers zijn geen noodles. Dus als ADO-voetballer Michiel Kramer liever naar Feyenoord wil dan naar Beijing Vooruit, ondanks het feit dat die club misschien meer voor hem wil betalen, soit.

– Een mondelinge toezegging is in Nederland ook een toezegging.

– Onderbouwde en opbouwende kritiek op de baas is in Nederland niet per se verboden. Sterker, een beetje baas kan daar tegen en doet er zijn voordeel mee. Dus niet bij de eerste suggestie meteen huilie huilie doen xiansheng Wang!

– Ken uw klassiekers. Nooit dreigen. Zeker niet in het openbaar, via de krant (de Volkskrant) en televisie (RTL Nieuws). Confusius: “Conflicten probeert men te vermijden doordat men het liefst harmonie zoekt.”

– Die jongens van de North Side bedoelen het niet altijd zo kwaad. Spleetoog is geen scheldwoord, maar een koosnaam. Kijk naar Ajax Amsterdam. Daar noemt de F-side, de harde kern, zichzelf Jood.

– Communiceer met ADO Den Haag. Dus de volgende keer wel de telefoon opnemen als algemeen directeur Jan Willem Wigt belt.

Duangi wan lai chi rou, fangxia kuaizi ma niang (Je kom optillen om te eten, maar je eetstokjes neerleggen om je moeder uit te schelden) is geen Haags gezegde.
Beter: ‘Kindere die vrage worde de tyfus geslage.’