Spring naar de content

Wat we ons moeten aantrekken van terreurberichten

Europol-directeur Rob Wainwright waarschuwt maandagochtend tijdens een bijeenkomst in Amsterdam voor grootschalige aanslagen in Europa. Terreurorganisatie IS is volgens de Europol-baas bezig met voorbereidingen van nieuwe aanvallen waarbij Europese burgers het doelwit zijn. Voornamelijk Frankrijk loopt gevaar. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

Het gonst vanmiddag wederom  van de berichten omtrent terreur en IS in de media. Bijna alle nieuwsorganisaties hebben een update: ‘IS bereidt grote aanslagen Europa voor.’ Het moge onderhand duidelijk zijn dat er al enige tijd sprake is van de dreiging van terrorisme uit islamistische hoek. Maar wat kunnen burgers met deze berichten, behalve dan dat het behoorlijk wat angst zaait? 

Terrorismedeskundige Jelle van Buuren, verbonden aan de universiteit van Leiden, legt uit dat we vrijwel niets kunnen met dit soort berichten. “Er zullen ook weinig burgers zijn die denken dat die dreiging nu plotseling als sneeuw voor de zon verdwenen is als er niet over geschreven wordt.”

Te vaag
Het is volgens Van Buuren wel te begrijpen dat media dit als nieuwsfeit presenteren, maar ze moeten zich wel steeds de vraag stellen of ze niet bijdragen aan angst, zonder dat er duidelijkheid ontstaat over wat er nu precies aan de hand is. “De informatie is te vaag: het geeft burgers geen duidelijkheid, laat staan handelingsperspectief.”

Maar moeten we nu oppassen? Van Buuren zegt dat er eigenlijk niets veranderd is na deze berichtgeving. Laat staan dat dit bericht aanleiding moet zijn voor burgers om plotseling hun gedrag aan te passen. “Dat geldt ook voor ‘oppassen en opletten’: zolang niet specifiek wordt gemaakt wat er precies dreigt, valt er ook weinig op te letten.”

Onderwerpen