Eredivisie: een nieuwe koploper, een crisis en Maas is Bosz niet

Opvallende uitslagen, een nieuwe koploper en crisis in Rotterdam. In de eredivisie is het dit seizoen maar weinig saai, zeker dit weekend niet. De belangrijkste feiten van de 21ste speelronde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Weer gelijk
Na een half uur spelen op een 0-2 voorsprong op bezoek bij de nummer dertien van de ranglijst, normaal gesproken een scenario waarbij Ajax aan het eind van de wedstrijd met drie punten staat. Maar de Amsterdammers zijn al langer zichzelf niet. Het voetbal is veelal saai en de ploeg die tot deze speelronde koploper was van de eredivisie loopt alles behalve over van flair. Roda JC profiteerde in de tweede minuut van de blessuretijd toen Maecky Ngombo voor de 2-2 tekende. Nathan Rutjes was naar verluidt weer zeer content met de paar minuten die hij maakte.

Nieuwe koploper

Het betekende dat de overwinning van PSV op De Graafschap een avond eerder genoeg was om de leidende positie in de eredivisie over te nemen. De Eindhovenaren kwamen al voor rust op een 3-0 voorsprong, maar lieten de Achterhoekers net als in de uitwedstrijd gevaarlijk terugkomen. Uiteindelijk zorgde Gastón Pereiro zes minuten voor tijd voor lucht door de 4-2 te maken. Het gesprek na afloop ging vooral over de gemiste penalty van Jürgen Locadia. Het was de achtste misser vanaf elf meter uit de laatste twaalf pogingen van een PSV’er en dat baarde Philip Cocu zorgen. “Nu heeft het nog geen invloed op de wedstrijd, maar dat gaat een keer gebeuren. We zullen er aan moeten werken.”

Maas is Bosz niet
Opeens was-ie weg. Peter Bosz de trainer die Vitesse misschien wel het leukste voetbal van de eredivisie liet spelen. Er lag een grote zak geld en een sportieve uitdaging op hem te wachten in Israël. Assistent Rob Maas werd naar voren geschoven als vervanger. En Maas blijkt geen Bosz. Na een moeizame overwinning tegen SC Cambuur, werd er verloren van Ajax en in de Gelredome gelijkgespeeld tegen PEC Zwolle en Excelsior. Als dan ook publiekslieveling Guran Kashia op de bank wordt gehouden, groeit het ongenoegen van het publiek in Arnhem over de nieuwe coach langzaam.

Crisis in Rotterdam

Vroegen de critici zich na de nederlaag van vorige week op bezoek bij AZ nog af of er sprake was van een crisis bij Feyenoord, een week later kan rustig worden gesteld dat het zo is. Zondag werd voor de tweede keer in vier dagen verloren, opnieuw in de eigen Kuip. ADO Den Haag was met 0-2 te sterk voor de zwalkende formatie van Giovanni van Bronckhorst. De vijfde nederlaag op rij betekent een historisch dieptepunt voor de Rotterdammers, die van geluk mogen spreken dat ook achtervolgers NEC, FC Utrecht, Heracles en Vitesse punten lieten liggen en ze nog altijd op de derde plaats staan.