Spring naar de content

De VN is buitenspel gezet door de Afrikaanse Unie

De vijfduizend militairen die de Afrikaanse Unie naar Burundi wilde sturen om een nieuwe burgeroorlog te voorkomen, blijven thuis. Dat heeft de Unie achter gesloten deuren besloten. De Burundese overheid zou eerst groen licht moeten geven voordat de Afrikaanse Unie tot actie overgaat. En dat is exact waar de president van Burundi, Pierre Nkurunziza, op zinspeelde. De Verenigde Naties staan voor schut.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

De toestand in het land in het hart van Afrika is erg onrustig. Sinds Nkurunziza in juli vorig jaar onrechtmatig werd herkozen, ontvluchtten meer dan 230.000 burgers Burundi, zijn al honderden mensen omgekomen, en vele duizenden zijn om politieke redenen gearresteerd. Onlangs werd bekend dat op satellietbeelden aan de rand van hoofdstad Bujumbura massagraven te zien zijn. Burundi staat op de rand van een nieuwe burgeroorlog, en de VN pleit er daarom voor om troepen naar het land te sturen.

In december vorig jaar leek dat eindelijk te gaan gebeuren. De Afrikaanse Unie (de intergouvernementele samenwerking waar ook Burundi deel van uitmaakt) wilde vijfduizend militairen naar Burundi sturen, want, zo liet de Unie weten: een burgeroorlog zou onder geen beding worden toegestaan. President Nkurunziza sputterde wat tegen bij de BBC – hij dreigde onder meer de vredestroepen aan te vallen – en daarna bleef het opmerkelijk lang stil.

Tot nu. De leden van de Afrikaanse Unie zijn op hun besluit teruggekomen, en gaat in plaats van vijfduizend militairen diplomatieke gezanten sturen om de situatie in Bujumbura te beoordelen. Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, heeft ontstemd gereageerd. Hulptroepen zouden nodig zijn om de situatie onder controle te krijgen, anders zou het conflict compleet escaleren.

Derde termijn
De dreigende woorden van Nkurunziza hebben vooralsnog succes. Hoewel Burundi op de rand van een burgeroorlog staat – de Hutu’s en Tutsi’s staan opnieuw pal tegenover elkaar – deinst de Afrikaanse Unie terug voor de krachttermen van de president. De vijfduizend militairen komen vooralsnog niet, slechts enkele gezanten moeten de situatie in het land inschatten. Ondertussen is Nkurunziza vrolijk aan zijn derde termijn als president van het straatarme Burundi bezig, terwijl de Burundese wet maximaal twee termijnen toestaat.

De VN wil een Burundese burgeroorlog, zoals tussen 1993 en 2006, vermijden, maar lijkt volledig buitenspel gezet.