Spring naar de content

Eredivisie: klassieke klassieker, superspits Janssen en degradatiestrijd

Een klassieke klassieker inclusief randzaken en een spannend verloop, een niet te stoppen superspits en spanning rondom de degradatiestreep. De 22ste speelronde stond wederom bol van het spektakel. Een opsomming van de opvallendste gebeurtenissen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Klassieke klassieker
Het afscheid van John Heitinga en de idiote pop voor Kenneth Vermeer; zoals altijd gebeurde er rondom het veld waarop Ajax en Feyenoord de strijd aanbonden genoeg. Op het veld is dat altijd afwachten, maar ditmaal werd de toeschouwer op een spannend schouwspel getrakteerd. Het geplaagde Feyenoord nam in de spectaculaire eerste helft de voorsprong via verloren zoon Jens Toornstra, Ajax herstelde met mooie doelpunten van Amin Younes en Riechedly Bazoer en Nemanja Gudelj besloot een strafschop in de tweede ring te schieten om de spanning in het duel te houden. Ajax won en duwde de aartsrivaal nog dieper de crisis in. Na zes nederlagen op rij moesten de Rotterdammers dan eindelijk hun derde plaats afstaan. En er liggen meer vijanden op de loer.

Koekje van eigen deeg
FC Utrecht is een van die achtervolgers, maar moest zondag weer even pas op de plaats maken. Drie dagen nadat de ploeg van Eric ten Hag PSV in eigen huis van het veld had gespeeld in het bekertoernooi, kreeg het een koekje van eigen deeg. De landskampioen herstelde zich van de bekernederlaag door de Utrechters in de Galgenwaard met 0-2 te verslaan. Nadat Santiago Arias na een kwartier de score had geopend, maakte Marco van Ginkel zijn eerste doelpunt in Eindhovense dienst. Dankzij de overwinning nam PSV de koppositie in eredivisie weer over van Ajax.

Superspits
Het elftal van het moment is gehuisvest in Alkmaar. AZ kent een geweldige start van de tweede seizoenshelft. De ploeg van trainer John van den Brom won zaterdag tegen Vitesse zijn vijfde eredivisiewedstrijd op rij. Voor de zoveelste keer kwam het winnende doelpunt op naam van Vincent Janssen. Hoewel de spits zelf bescheiden was en het resultaat met name toeschreef aan het harde werk van het team, prees Van den Brom de scoringsdrift van zijn pupil: “Hij speelde niet geweldig, maar het blijft een superspits die toch weer beslissend is. Het is een grote prestatie dat hij dit seizoen al dertien competitiedoelpunten heeft gemaakt. Zijn ontwikkeling gaat snel, wie weet waar het eindigt.”


Degradatiestrijd

Het zag er lange tijd niet naar uit, maar de strijd tegen degradatie lijkt een spannende te gaan worden. Het kansloos geachte De Graafschap leeft steeds meer op – zondag werd er met tien man een punt uit het vuur gesleept tegen NEC – terwijl concurrent SC Cambuur het steeds moeilijker krijgt. De Friesen verloren op bezoek bij FC Groningen voor de vijfde keer na de winterstop en hebben nog slechts een punt voorsprong op de Superboeren. Trainer Henk de Jong blijft strijdvaardig: “We gaan niet akkoord met degradatie. We moeten boven De Graafschap eindigen en dan vier goede wedstrijden neerzetten in de play-offs, dan speel je volgend seizoen gewoon weer Eredivisie. Niet als laatste eindigen, dat is het belangrijkste. Daar is Cambuur toe veroordeeld. We moeten er gewoon inblijven.”

Uitslagen 22ste speelronde
Excelsior – Willem II 0-0
ADO Den Haag – Roda JC 2-2
sc Heerenveen – FC Twente 1-3
AZ – Vitesse 1-0
Heracles Almelo – PEC Zwolle 2-0
Ajax – Feyenoord 2-1
FC Groningen – SC Cambuur 2-0
De Graafschap – NEC 1-1
FC Utrecht – PSV 0-2

De stand in de Eredivisie vindt u hier.