Spring naar de content

Voedselverspilling is met succes in het verdomhoekje gezet

Het tegengaan van voedselverspilling is hot, en de commerciële sector springt daar handig op in. Zo liggen er in verschillende supermarkten al een tijdje groenten en fruit die net niet door de strenge ballotage kwamen. Van bizar gevormde wortels tot kromme komkommers, deze groenten worden vaak tegen een lagere prijs aangeboden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Overheden buigen zich al enige tijd over het onderwerp. De meest recente overheid die aansluit in de polonaise is de Franse. In Frankrijk worden grote supermarkten verplicht om hun niet-verkochte voedsel af te staan, in plaats van het net voor de uiterste houdbaarheidsdatum weg te gooien. De supermarkten hebben tot juli de tijd om hiervoor contracten af te sluiten met liefdadigheidsinstellingen. Wanneer ze dit niet doen zijn de sancties niet mis: boetes tot 75 duizend euro of twee jaar cel voor overtreders.

Kliekjes
En dat lijkt een goede zaak. Alleen al in Nederland – toch thuisland van de alombekende ‘kliekjesdag’ – wordt ontzettend veel voedsel verspild. Cijfers verschillen nogal maar over het algemeen wordt aangenomen dat maar liefst zo’n dertig procent van het voedsel dat we kopen, uiteindelijk in de prullenbak verdwijnt. Binnen de gehele EU komt dat neer op zo’n 100 ton, hetgeen in 2020 op kan lopen tot 120 ton, tenzij daar iets aan gedaan wordt.

In ons land zijn er nog geen wetten zoals in Frankrijk, en ook wereldwijd hebben de Fransen een primeur met de maatregel. Vorig jaar startte onze overheid wel een campagne tegen voedselverspilling via SIRE. Als onderdeel van die campagne werd de website kliekipedia in het leven geroepen, waarop wordt geadviseerd wat u kunt doen om de grote verspilling tegen te gaan.

Uit onderzoek in Groot-Brittanië blijkt dat de grootste voedselverspilling, meer dan de helft van het totaal, niet plaatsvindt in de containerbakken achter de supermarkten. Nee, het meeste voedsel gaat thuis door de gootsteen of de kliko in. Daar zal een wet weinig aan veranderen. Buiten dat is het ook nog eens ontzettende geldverspilling. Volgens onze overheid staat de 50 kilo aan voedsel die de gemiddelde Nederlander weggooit gelijk aan zo’n 150 euro per jaar. Kortom, het devies luidt zoals wel vaker: begin bij uzelf!

Onderwerpen