Spring naar de content

Eredivisie: een voetbalfeest, Feyenoord zakt nog dieper en een droomdebuut

Een waar spektakelstuk op de zaterdagavond, meer zorgen voor Feyenoord, de ongekende week van Dennis van der Heijden en de nek-aan-nekrace aan kop en in de bodem van de competitie. Een overzicht van de 23ste speelronde in de eredivisie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Feest
Adembenemend noemde NOS-commentator Jeroen Greuter de ontmoeting tussen Heracles en AZ, en hij had gelijk. Van de eerste tot de laatste minuut was de wedstrijd in het Polman Stadion een feest om naar te kijken, behalve misschien voor de Heracles-supporter. Er vielen maar liefst negen doelpunten in Almelo, waarvan zes voor de uitspelende ploeg, die daarmee automatisch won en een vervolg gaf aan de perfecte serie vanaf de winterstop. AZ naderde Heracles dankzij de winst tot op een punt. Vincent Janssen scoorde opnieuw en lijkt hard op weg naar de topscorerstitel.

Zeven
Radeloos is Giovanni van Bronckhorst niet, maar pijn deed de zevende nederlaag van Feyenoord op rij zeker, erkende de trainer tegenover de camera van de NOS. Na NEC, PSV, AZ, sc Heerenveen, ADO Den Haag en Ajax was nu PEC Zwolle te sterk voor de Rotterdammers. Wederom zag Van Bronckhorst zijn verdedigers falen. “Die 2-1, Lars Veldwijk mocht gewoon doorlopen. Dat kán gewoon niet.” Feyenoord probeerde de schade nog te herstellen, maar een late treffer van Kingsley Ehizibue duwde de Rotterdammers nog dieper in de toch al niet geringe crisis. De achterstand op nummer drie Heracles mag dan maar twee punten bedragen, de voorsprong op nummer negen FC Groningen is net zo groot.

Scorende debutant
Ook de andere Rotterdamse club in de eredivisie gaat het geenszins voor de wind. Excelsior verloor zondag op eigen veld van provinciegenoot ADO Den Haag. Tom van Weert leek de thuisploeg met twee doelpunten de overwinning te bezorgen, maar het werd de middag van een Haagse debutant. Dennis van der Heijden kwam bij het begin van het Haags kwartiertje in het veld en scoorde met zijn eerste balcontact. Niet veel later luisterde de achttienjarige spits zijn eerste wedstrijd in het eerste elftal op met nog een doelpunt. Dat Van der Heijden kan scoren wisten ze in Den Haag al. Maandag scoorde hij al voor Jong ADO en vrijdag was hij twee maal trefzeker namens ADO Onder 19.

Nek-aan-nek
In de top van de competitie blijft het een nek-aan-nekrace tussen PSV en Ajax. De zieke Frank de Boer zag vanuit bed hoe zijn team de zege pakte in Groningen. Makkelijk had Ajax het niet met de plaatselijke FC. Dankzij doelpunten van Anwar El Ghazi en Lasse Schöne namen de Amsterdammers een comfortabele voorsprong, maar na de rode kaart voor Mike van der Hoorn werd het toch nog spannend in de Euroborg. De goal van Danny Hoesen kwam te laat om Ajax pijn te doen. Later op de zondagmiddag had PSV weinig moeite om NEC van zich af te schudden. Luuk de Jong, Jürgen Locadia en Marco van Ginkel zorgden voor de 0-3 eindstand. De Eindhovenaren blijven daarmee koploper, met een punt voorsprong op de concurrent uit de hoofdstad.

Rode lantaarn
Onderin de ranglijst is het minstens net zo spannend als aan kop. De Graafschap speelde zaterdag doelpuntloos gelijk op bezoek bij Willem II en deed daarmee voor de eerste maal dit seizoen afstand van de laatste plaats. De Superboeren gaven de rode lantaarn over aan SC Cambuur dat vrijdag al had verloren van FC Utrecht. Marcel Keizer moet het tij in Friesland keren. De trainer werd zaterdag gepresenteerd als opvolger van de opgestapte Henk de Jong.

Uitslagen 23ste speelronde
SC Cambuur – FC Utrecht 0-2
Heracles Almelo – AZ 3-6
Roda JC – FC Twente 0-1
Willem II – De Graafschap 0-0
Vitesse – sc Heerenveen 3-0
FC Groningen – Ajax 1-2
PEC Zwolle – Feyenoord 3-1
Excelsior – ADO Den Haag 2-4
NEC – PSV 0-3

De stand vindt u hier.