Spring naar de content

Waarom Roland Kahn V&D wel op zijn buik kan schrijven

De warenhuizen van V&D blijven voorlopig gesloten. Maar dat is slechts tijdelijk, een noodzakelijk kwaad. Zakenman Roland Kahn (Coolcat, MS Mode, America Today) is ‘zo goed als rond met genoeg verhuurders om een doorstart te maken‘, meldde RTL Nieuws afgelopen zondag. Hebben de commerciële nieuwsjagers gelijk – net als twee weken geleden toen de collega’s van RTL Z als eersten berichtten dat Kahn in de markt was voor de al jaren sukkelende warenhuisketen? Of is er dit keer wel sprake van een – dixit Kahn : ‘broodjeaapverhaal’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Een ding is zeker: de apotheose van de soapopera rond de nalatenschap van Willem Vroom en Anton Dreesmann is nabij. Eigenlijk had er al duidelijkheid moeten zijn. Zondagnacht liep de deadline af die de eigenaren van de winkelpanden de curatoren hadden gesteld. De curatoren hebben drie dagen respijt gevraagd. Zij komen er niet uit.

Te benijden zijn de curatoren allerminst. Zij staan voor een duivels dilemma. Gaan ze niet met Kahn in zee dan is het definitief met V&D gedaan. Dat is een tragedie, in de eerste plaats voor de 8000 werknemers. Een groot deel van hen verliest zijn baan – personeel van de La Place-restaurants die buiten de warenhuizen zijn gevestigd uitgezonderd.

Maar de curatoren zitten niet langer in de drivers seat. De eigenaren van de winkelpanden hebben het lot van V&D in handen. Ook deze vastgoedbezitters zitten momenteel in dubio. Zeggen ze ‘nee’ tegen Kahn, dan lopen ze mogelijk al hun huurpenningen mis. Bij een ‘ja’ moeten ze eveneens flink bloeden. Kahn eist de eerste twee jaar 50 procent korting op de huurprijs. Dat hakt er stevig in. Vorig najaar, toen de keten nog op de intensive care lag, daalden de huurprijzen ook al 30 procent.

Een bericht als dat van RTL Nieuws (‘Kahn heeft genoeg verhuurders voor doorstart V&D’) afgelopen zondag leek voor Kahn zo vlak voor het verstrijken van de deadline een geschenk uit de hemel. Het verhoogde de druk op de verhuurders: als zoveel collega’s met hem in zee gingen, moesten zij ook maar mee. De straatvechter Kahn had het zelf kunnen bedenken.

Maar stel de zakenman hééft het nieuwtje inderdaad zelf bij RTL Nieuws ingestoken… De verhuurders zijn niet gek. Zij willen maar een ding: een stabiele huurder. Een retailer met een duurzaam concept. En een ondernemer die – dixit Marcel Boekhoorn: ‘kan vermenigvuldigen en kan delen’ en niet het onderste uit de kan wil. Kortom, iemand aan wie zij de huur van hun pand gunnen.

Dan lijkt Hudson’s Bay Company, de Canadese warenhuisketen die ook in gesprek is met de eigenaren van de panden maar geen trek heeft in de V&D-formule, een veel betere partij. In de eerste plaats omdat de V&D-formule zijn beste tijd heeft gehad. Het gros van het assortiment is sleets, middle of the road. De Wehkampen en Zalando’s van deze wereld bieden hetzelfde. Thuisbezorgd. Voor dezelfde prijs.
Hudson’s Bay, eigenaar van onder meer Lord & Taylor en Saks Fifth Avenue, zit meer in het luxe segment. Net als bijvoorbeeld De Bijenkorf. Voor dit topsegment, waar beleving, uitstraling en service voorop staan, zijn de vooruitzichten aanzienlijk beter. Al was het maar omdat de doelgroep groeit.
Hudson zit bovendien al in Duitsland (Kaufhof) en België (Galleria Immo) en heeft inmiddels laten weten dat ook Nederland hoog op het verlanglijstje staat. Minstens zestig filialen willen de Canadezen. Met de V&D-panden gaat die wens in een klap grotendeels in vervulling. Mogelijk kan een deel van het personeel daar opnieuw aan de slag.

Ook voor wat betreft de gunfactor gooit Hudson’s hoge ogen. Het concern staat onder leiding van Richard Baker. Baker geldt als een ingetogen retailman met visie en is, net als zijn rivaal, in bonis, maar loopt daar niet mee te koop. Een verademing vergeleken bij Kahn, die graag provoceert (“Ik kocht (het lingeriemerk) Sapph uit pure geiligheid”), zijn bezit en veroveringen (Kahn had onder andere een relatie met presentatrice Sylvana Simons) graag etaleert, liegt (“Dat is een broodjeaapverhaal.”) en voor het oog van de verborgen camera’s van het televisieprogramma Rambam zijn ware aard liet zien toen hij Lilianne Ploumen uitmaakte voor ‘linkse kutminister’.

Met zulke huurders is het lastig kersen eten.

Onderwerpen