Hoe IS-strijders chemische terreur aanwenden

Volgens een ooggetuige in Noord-Irak zouden strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) afgelopen week chemische wapens hebben ingezet tegen Peshmerga. Daarmee zou het zoveelste incident met door IS aangewende chemische wapens een feit zijn. Experts waarschuwen dat het gebruik van gifgassen niet beperkt zal blijven tot het Midden Oosten.

Dave Eubanks, oprichter van de hulporganisatie Free Burma Rangers, berichtte vorige week vanuit de omgeving van Sinjar over een chloorgasaanval van IS op Peshmerga, Iraaks-Koerdische strijders. Enkel door een gunstige windrichting bleven de meeste Peshmerga verschoond van de gevolgen van de aanval, aldus Eubanks.

Het incident toont eens te meer aan dat IS beschikt over de capaciteit om chemische wapens te ontwikkelen en in te zetten, een gegeven dat CIA-directeur John Brennan onlangs bevestigde in een interview met de Amerikaanse zender CBS. Ook het toonaangevende nieuwsblad Newsweek maakt deze week melding van de inzet van chemische wapens in Iraaks-Koerdistan. Newsweek schrijft over resultaten van laboratoriumtest van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die uitwezen dat 35 Koerdische strijders in het noorden van Irak het slachtoffer werden van een aanval met mosterdgas. Newsweek citeert een Amerikaanse (anonieme) diplomaat die aan de hand van nog niet openbaar gemaakte rapporten beweert dat IS verantwoordelijk is voor de gifgasaanval. Tel daar bij op de geruchten dat IS Koerdische gevangenen misbruikt voor experimenten met vuile bommen.

Er zijn voldoende indicaties om te veronderstellen dat de terreurgroep beschikt over chemische en bacteriologische wapens.

IS zou het gifgas in handen hebben gekregen na de verovering van verschillende gebieden in het noorden van Irak, waarbij bunkers zijn bezet die behoorden tot het Iraakse chemische wapenprogramma, waarbij mosterdgas werd geproduceerd. Dat valt te lezen in een briefing voor het Europees Parlement uit december 2015.

Daarmee heeft IS niet alleen de mogelijkheid om chemische wapens in te zetten, maar ook om ze te produceren. Volgens dezelfde briefing heeft de terreurorganisatie ook in Libië, waar IS momenteel bezig is zijn invloedsfeer uit te breiden, mosterdgas in handen gekregen.

De Iraakse inlichtingendiensten wisten in november van het afgelopen jaar bovendien al te melden dat IS een onderzoekseenheid voor chemische wapens in het leven heeft geroepen, met het doel meer geavanceerde – lees: dodelijke – chemische wapens te ontwikkelen. De groepering zou daartoe verschillende wetenschappers die eerder in dienst waren bij het regime van Saddam Hoessein hebben aangeworven. En dat geeft te denken. “Daesh (een Arabisch acroniem voor IS, ISIS of ISIL) werkt zeer serieus aan de productie van chemische wapens, in het bijzonder de ontwikkeling van zenuwgas,” is te lezen in een publicatie van Associated Press, die tot stand kwam met medewerking van Iraakse regeringsbronnen. “Dat zou niet alleen Irak, maar de hele wereld bedreigen.”

Tegen de achtergrond dat volgens een rapport van de EU jaarlijks 150 gevallen van chemicaliën-smokkelen worden gerapporteerd, geeft dat te denken. Dat rapport spreekt over chemische, biologische, radioactieve en nucleaire stoffen die ongemerkt over de EU-buitengrens zijn gekomen. De CIA waarschuwt bij monde van directeur John Brennan dat IS probeert gas westerse landen in te smokkelen en dat IS chemische wapens in wil zetten tegen de Verenigde Staten. Watervoorzieningen, winkelcentra, voetbalstadions en metrostations zijn daarbij dankbare doelwitten, waar niet alleen veel slachtoffers kunnen vallen, maar waarbij ook paniek wild om zich heen zal grijpen.

Bovendien experimenteert IS met de samenstelling van chemische wapens. Een arts aan de Koerdische frontlinie vertelde het Amerikaanse Fox News dat laatste gifgasaanvallen van de radicale groepering bestonden uit ‘reukloze en kleurloze gassen’, die in staat zijn ongemerkt grote aantallen slachtoffers te maken. Ook zouden sommige gassen geabsorbeerd worden door de kleding, waardoor ze pas uren na blootstelling eraan brandwonden of misselijkheid veroorzaken.