Spring naar de content

Prikkeldraad en kinderleed kennen we van eerdere World Press-winnaars

Donderdag zijn de winnende World Press Photo’s bekendgemaakt. Op de Foto van het jaar – van de Australische Warren Richardson – is te zien hoe een man bij de grens tussen Servië en Hongarije een baby door een gat in het prikkeldraad doorgeeft. De foto bevat elementen die we kennen uit eerdere winnaars.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma
Hope for a New Life, World Press Photo of the year 2015
Hope for a New Life, World Press Photo of the year 2015

Op die plek, het Hongaarse Rözke, steken in die periode veel vluchtelingen de grens over. De fotograaf heeft zich ingeleefd door zelf vijf dagen met de vluchtelingen door te brengen.

De World Press Photo, in 1955 opgericht door de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten, organiseert elk jaar de wereldwijde nieuwsfotografie wedstrijd. De foto’s worden beoordeeld op hoe accuraat, eerlijk en visueel aantrekkelijk zij hun inzichten op de wereld weergeven. Deze foto wordt geprezen om zijn eenvoud en de symboliek van het prikkeldraad.

Jean-Marc Bouju, winnaar 2014

Prikkeldraad
Het is niet voor het eerst dat een foto met daarop een kind en prikkeldraad deze prijs wint. In 2004 won een foto die werd genomen in Irak. Er is een vader, een gevangene, te zien die zijn vierjarige zoontje vasthoudt. De jury vond dat deze foto het beste liet zien hoe oorlog op een verschrikkelijke manier invloed kan hebben op een mensenleven.

Kinderleed
Dat menselijke leed en oorlogen vaak onderwerp zijn van winnende nieuwsfoto’s is niet zo raar. Het ís nieuws. Kinderleed kennen we nog van de beroemde foto van Nick Ut uit 1973, eveneens een prijswinnaar.

Nick Ut, winnaar 1973
Nick Ut, winnaar 1973

De foto is genomen in 1972 in een Zuid-Vietnamees dorp dat met napalmbommen door straaljagers werd bestookt. Het inmiddels beroemde naakte meisje (het ‘napalmmeisje’) op de foto heeft haar brandende kleren uitgetrokken en derdegraads brandwonden opgelopen. Deze foto won ook de Pullitzerprijs en werd hét beeld van de Vietnamoorlog.

 

Van 16 april tot en met 10 juli zijn de winnende World Press Photo’s te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Meer winnende kinderleed foto’s ziet u op de website van World Press, worldpressphoto.org:

winnaar 1997
winnaar 1997
Winnaar 2003
winnaar 2003
winnaar 1975
winnaar 1975
winnaar 2002
winnaar 2002