Spring naar de content

Binnenkijken: het duurzame Europagebouw vol Dutch Design

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: geen tulpen en molens in het Europagebouw, maar Dutch Design.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Het  kan u niet zijn ontgaan: ons land is dit jaar voorzitter van de EU. Say what? Elk half jaar heeft de Raad van Ministers van de Europese Unie een andere lidstaat als voorzitter. Die EU-voorzitter bemiddelt en smeedt compromissen tussen de 28 EU-landen en Europese instellingen. Het voorzittende land maakt de agenda van de Raad van de EU en leidt daarnaast ook alle vergaderingen in Brussel en Luxemburg. Nederland heeft deze  functie al voor de twaalfde keer, in 2014 was dit voor het laatst. Zo, genoeg feiten voor vandaag.

23556210486_1158bbc6ee_k
De ontvangstruimte met wat portretten van invloedrijke Nederlanders aan de muur.

Voetbalkantine
De dagelijkse ambtelijke vergaderingen, en dat zijn er in een half jaar zo’n 135 met 17.500 deelnemers, kunnen natuurlijk niet zomaar in de eerste de beste voetbalkantine worden gehouden. Vanwege logistieke, veiligheids- en kostenoverwegingen is ervoor gekozen de vergaderingen te laten plaatsvinden in het nieuwe Europagebouw op het Marineterrein in Amsterdam. Dat gebouw is een tijdelijk en mobiel bouwwerk gemaakt door Neptunes. De ingang van het gebouw (zie grote foto boven dit artikel) bestaat uit 3D-geprinte materialen die lijken op scheepszeilen. De ‘zeilen’ komen samen in een soort nisjes, waarin 3D-geprinte banken zijn gemaakt (de blauwe vlakken dus).

23582377405_680c1a78cf_o
Aan de verlaagde plafonds met wolkenmotief hangen fraaie lampen

Geen molens en tulpen
Studio Edward van Vliet tekende voor de inrichting van het Europagebouw. Het thema hierbij was ‘ontdekken’. Er is een link gemaakt tussen innovatie en het historische karakter van het Scheepvaartmuseum. Denk dus bijvoorbeeld aan verwijzingen naar de VOC-tijd en Delfts blauw, maar vooral  geen molens en tulpen. In de gang naar de vergaderzalen staan nog twee vitrinekasten met porselein uit de 17e eeuw, de collectie is uitgeleend door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

23582326355_97fb6eaebd_o
Het tapijt is een knipoog naar Delfts blauw

Er hangt veel kunst, voornamelijk portretten van belangrijkse Nederlanders, natuurlijk toenmalige koningin Bea, prins Claus en Hugo de Groot, maar ook Freddie Heineken, Annie M.G. Schmidt en natuurlijk Eva Jinek.

22955302853_a1fdd5d5cf_o
Het portret van mevrouw Jinek in de lunchruimte

Waterloze herentoiletten
Duurzame noot: na het voorzitterschap zullen verschillende overheidsdepartementen de inrichting en het meubilair hergebruiken. Nog meer duurzaamheid in het Europagebouw: de herentoiletten zijn waterloos, er liggen zonnepanelen op het dak en het Nederlandse kraanwater wordt gepromoot met kraanwaterpunten. Er is geen Spa-flesje te bekennen.

De ministers van Buitenlandse Zaken hebben trouwens hun eigen voorzitter en mogen in het Scheepvaartmuseum vergaderen, zeker geen verkeerde plek.

27 januari 2016 / Amsterdam, January 27th 2016. Staatssecretaris Sander Dekker ontvangt de minister van Concurrentievermogen (Onderzoek) in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Minister Sander Dekker welcomes the Ministers responsible for Competitiveness (Research) in the Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Foto: Rijksoverheid/Martijn Beekman – Photograph: Dutch Government/Martijn Beekman
Vergadering in het Scheepsvaartmuseum (foto: Martijn Beekman)

Kritiek
Er was ook wat kritiek op de inrichting en de kosten van het Europagebouw, door een niet nader te noemen blog. Maar ach, zijn zij niet altijd tegen Europa?