Spring naar de content

Ook deze indruk van ‘terreurwijk’ Molenbeek is niet al te best

De Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek staat sinds de aanslagen van 13 november in Parijs tegen wil en dank op de kaart. En sinds maandag heeft de wijk ook een eigen documentairereeks. Er volgen nog drie afleveringen maar de eerste commentaren zijn binnen. Maker Eric Goens zou een ‘te impressionistisch portret van Molenbeek’ laten zien, schrijft De Morgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Eric Goens verbleef voor zijn vierluik honderd dagen in Molenbeek. Zijn boodschap: “Bij dezen, een welgemeende fuck you aan alle geitenwollensokken die ziende blind zijn en manmoedig blijven proberen om een deel van de realiteit op flinkse wijze onder de mat te vegen.”

Hij bouwde in die honderd dagen een haat-liefdesverhouding op met Molenbeek, zo laat hij weten aan Knack. Hij blikt terug op de periode waarin hij een huis huurde in de Rue De Schampheleer: “Een typische straat in staat van verval op vijf minuten lopen van het gemeentehuis, en dus ook van de flikken en de Abdeslams.” Hij verwijst naar de nog altijd voortvluchtige Salah Abdeslam, een van de aanslagplegers. Diens broer Brahim blies zichzelf op op een Parijs terras op die dertiende november.

Goens bezoekt eveneens een slager enkele dagen na de aanslagen, zo laat hij weten aan Knack. De slager, Mohammed Bouzerda, was boos en verdrietig, tot op het randje van een depressie. Bouzerda vraagt zich af waarom ‘wij’ een gemeenschap generaliseren. Na de affaire-Dutroux hebben ‘zij’ toch ook niet tegen onze kinderen gezegd dat elke Belg een pedofiel is? Volgens Bouzerda is dat exact wat vandaag de dag met Molenbeek gebeurt vanwege dat ‘paar criminelen in Parijs’.

Maanden voor de aanslagen in Parijs schreven HP/De Tijd-columnist Arthur van Amerongen en (oorlogs)fotograaf Teun Voeten een reportage over Molenbeek, waar beiden jaren woonden: “Voor de islamknuffelaar met een onwrikbaar geloof in de maakbare samenleving is de stad een paradijs. De drager van een roze bril zal na deze voetsafari van ruim twee uur geëxalteerd roepen: ‘Wat enig, die traditionele kledij, die exotische bakkertjes en slagertjes, de heerlijke muntthee, de zalige kebab en couscous, al die geuren en kleuren!'”

Volgens De Morgen geeft de documentaire slechts ‘een impressie’ van Molenbeek. Tel die op bij eerdere impressies in de media, voor en na november 2015, en de werkelijkheid lijkt niet al te rooskleurig.

‘Molenbeek’ wordt uitgezonden op de Belgische zender VRT Eén.