Spring naar de content

Overzicht: de wagens van Max Verstappen en zijn concurrentie

Een nieuw seizoen, een nieuwe bolide. Dat voorrecht is alleen weggelegd voor coureurs uit de Formule 1 en helaas niet voor u en mij. Traditioneel werden de nieuwe wagens van de raceteams gepresenteerd voorafgaand aan de eerste testdagen op het circuit van Barcelona. Nieuwe kleuren, sterke motoren en slimme technologieën. Een overzicht van de mooiste nieuwe racewagens.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Red Bull was de eerste dit seizoen, althans met de livery, de kleurstelling van de wagens. Coureurs Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat rijden voortaan in marineblauw, geel en rood met een unieke matte finish. “Het is innovatief en agressief, volgens mij zal het opvallen op het circuit en ook in de achteruitkijkspiegels van de andere coureurs,” aldus Red Bull-baas Christian Horner. De nieuwe RB12 heeft in tegenstelling tot Toro Rosso nog wel Renault-motoren.

Geen begrafenissen
Een mooie brug naar Toro Rosso, waarvoor Max Verstappen en Carlos Sainz rijden. Er wordt hard gewerkt om de STR11 op tijd af te hebben, de wagen van Verstappen en Sainz is tijdens de eerste testdagen in een tijdelijk kleurenschema te zien. Wel is bekend dat het team met een krachtige motor van Ferrari gaat rijden, het model van 2015. De kleuren zijn nog niet bekend, teambaas Franz Tost grapte: “Het wordt een blauwe auto. Zeker geen zwart. Een zwarte auto is voor begrafenissen en daar gaan wij niet heen. We gaan testen.”

Grote stap voorwaarts
De coureurs van Williams rijden in de nieuwe FW38. Volgens het team staat deze bolide voor een grote stap voorwaarts. Teambaas Claire Williams: “Deze uitvoering is niet de uiteindelijke wagen waarmee we gaan rijden, er zijn al enkele updates gepland voordat we in Melbourne starten. We zullen continu de auto blijven verbeteren. Dat is ook nodig, want 2016 wordt een competitief jaar met een aantal sterke teams.” Felipe Massa en Valtteri Bottas rijden voor het derde seizoen achtereenvolgens voor Williams, en dat is het langste sinds de dagen van Ralf Schumacher en Juan Pablo Montoya. Bottas werd afgelopen seizoen vijfde, Massa zesde en samen claimden ze twee podiumplaatsen.

Een rood-witte Ferrari
Een rood-witte SF16-H, dat is de wagen waarmee coureurs Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen een gooi naar het wereldkampioenschap mogen doen. Afgelopen seizoen werden ze na Lewis Hamilton en Nico Rosberg respectievelijk derde en vierde. Voor het eerst sinds jaren is de kleurstelling van Ferrari veranderd, daarvoor waren de wagens geheel vlammend rood.  De ‘H’ in de naam van de bolide staat voor hybride. De neus is verkort en de achterkant van de wagen loopt taps toe.

“We willen groeien, we willen meer winnen en hopelijk helpen deze wagens ons daarbij,” zei Vettel bij de presentatie. Teambaas Maurizio Arrivabene vult aan: “We gaan een beetje meer pushen en vechten tot het eind. Het gaat niet makkelijk worden, onze tegenstanders slapen niet, maar we gaan zeker meer dan ons best doen.”

Veranderingen aan de binnenkant
Wereldkampioen Lewis Hamilton en eeuwige tweede Nico Rosberg rijden dit seizoen in de nieuwe F1 W07 Hybrid Silver Arrow. Qua uiterlijk is er weinig aan veranderd in vergelijking met de wagen van vorig jaar. “De grootste veranderingen zijn niet aan de buitenkant te zien, maar juist aan de binnenkant,” vertelde technisch directeur Paddy Lowe. Zo zit de brede luchtinlaat nu boven het hoofd van de coureur, daardoor wordt de motor voorzien van zuurstof en krijgen ook andere onderdelen koeling. Ook bij Mercedes worden er tot de race in Melbourne nog aanpassingen doorgevoerd.

Slanke achterzijde 
McLaren komt met de nieuwe MP4-31. De slanke achterzijde valt op, Honda ontwierp hiervoor een exclusieve compacte motor. Vorig seizoen waren er wat moeilijkheden met de hybride motor van Honda, waardoor het team uiteindelijk als negende eindigde. Die problemen zijn volgens McLaren opgelost en coureurs Fernando Alonso en Jenson Button zijn klaar voor het nieuwe seizoen. “De hele auto is gewoon zo mooi. Ik heb er ontzettend zin in om weer te racen,” zei een enthousiaste Alonso.

Evolutie
Tijdens de testdagen in Barcelona haalde Force India het doek van de nieuwe VJM09. Vorig seizoen werd het team verrassend negende en tiende met coureurs Sergio Perez en Nico Hulkenberg, de beste prestatie ooit. Voor 2016 willen ze voortborduren op die sterke prestaties. Technisch directeur Andrew Green vertelt: “De wagen van vorig jaar vormde de basis voor de VJM09, het is meer evolutie dan revolutie.” De kleurstelling is net als vorig jaar zwart en zilver.

Very first
Tot slot nieuwkomer Haas van de Amerikaanse zakenman Gene Haas. Komend seizoen rijdt dit team met Romain Grosjean en Esteban Gutierrez in grijs-rode VF-16’s, waarbij ‘VF’ staat voor ‘very first’. Teambaas Günther Steiner is optimistisch: “Ons doel met deze auto’s is punten halen. We moeten wel eerst bewijzen dat we die opdracht aan kunnen en een race uitrijden, zodat we respect van de fans en de andere teams verdienen.”

Nog even wachten
Iedereen lijkt dus (bijna) klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Heb nog even geduld. Nog 25 nachtjes slapen en dan kunt u alle wagens in actie zien tijdens de eerste grand prix van het seizoen in Australië.