Spring naar de content

Dit zijn de meest bizarre ontknopingen uit de Six Nations

De Six Nations 2016 is bijna op de helft. Tijd om terug te blikken op de meest legendarische ontknopingen door de jaren heen. Een selectie van de vijf spannendste eindsprinten en wedstrijdeindes uit de recente historie van het 123 jaar oude rugbytoernooi.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Frankrijk-Italië, 6 februari 2016
De Azzuri wonnen nog nooit in het Stade de France, maar er gloorde hoop op de openingsdag van het huidige Six Nations-kampioenschap. De Fransen hadden na een mislukt WK in Guy Novès een nieuwe hoofdcoach aangesteld, die al snel inzag dat Les Bleus rijp waren voor een grondige verbouwing. Frankrijk startte met een onervaren ploeg met zelfs vier debutanten bij de startende vijftien spelers.

Toch hadden de Franse broekies geen last van plankenkoorts in het begin van de partij. Ze pakten zelfs een ruime voorsprong, maar moesten lijdzaam toezien hoe de fysiek sterke Italianen de wedstrijd in handen namen en op een 10-18 voorsprong kwamen. Italië rook de eerste Six Nations-overwinning ooit in Frankrijk, maar een geweldige penalty vanaf de middenlijn van Jules Plisson met nog vijf minuten op de klok bezorgde de Fransen uiteindelijk een zwaarbevochten 23-21 zege.

Frankrijk-Ierland, 16 maart 2014
De 20-22 overwinning van Ierland in het Stade de France in maart 2014 is niet het meest besproken onderdeel van die dag. De zege is pas de tweede van de Ieren in Frankrijk in 42 jaar, maar het belangrijkste is dat deze thriller het land de Six Nations-titel heeft weten te bezorgen. En de manier waarop kan zo afgeleverd worden bij een scenarist. Daarnaast is de wedstrijd meteen de allerlaatste van de Ierse rugbylegende Brian O’Driscoll en dat hij met zijn zwanenzang zijn tweede Six Nations-titel pakt is een gouden extra.

De titel gaat na een thriller naar Ierland. De uiteindelijke eindstand komt al snel in de tweede helft op het bord, maar in de slotfase volgen de Franse aanvallen elkaar in sneltreinvaart op. Tien minuten voor tijd mist de Franse kicker Jean Marc Doussain een makkelijke penalty en twee minuten voor tijd lijkt Frankrijk de winnende try over de achterlijn te hebben gedrukt, ware het niet dat de beslissende pass er eentje vooruit was. Het Franse feestje gaat niet door en het Ierse barst na tachtig minuten furieus rugby los.

Italië-Frankrijk, 3 februari 2013
De eerdergenoemde Franse overwinning op Italië is meteen een revanche voor de door Les Bleus geleden nederlaag een jaar eerder in Rome. In het Stadio Olimpico kijken de Italianen lang tegen een achterstand aan, maar in de tweede helft komen ze voor een uitverkocht huis sterk terug. Dankzij een fijne try van oude rot Martin Castrogiovanni en een dropgoal – een beproeft Italiaans recept – boekt Italië met 23-18 pas haar tweede zege op de Fransen sinds ze zich in 2000 bij het Five Nations Championship voegden en daarmee de Six Nations creëerden. De vierde plaats die Italië in 2013 weet te behalen, is tot op de dag vandaag de beste prestatie van het land in het zeslandentoernooi.

Wales-Schotland, 13 februari 2010
Wales en Schotland zijn in 2010 in het Millenium Stadium in Cardiff de hoofdrolspelers van misschien wel de beste rugbyontknoping aller tijden. Met nog vijf minuten op de klok kijken de Welshmen tegen een 14-24 achterstand aan in de Six Nations van dat jaar. Maar door een gele kaart en de daaraan vastzittende tijdstraf staan de Schotten maar met veertien man op het veld.

In de 77ste minuut scoort fly-half Leigh Halfpenny wat je in het voetbal de aansluitingstreffer zou noemen; het is nu 21-24. Wales ruikt bloed en krijgt in de 79ste minuut loon na werken, wanneer de Schot Phil Godman een Welshe aanval op de Schotse achterlijn alleen kan stoppen door zijn mannetje pootje te haken. Godman krijgt de gele kaart en Stephen Jones, de penaltynemer van Wales, is koel en trekt de stand gelijk. Wales heeft nu twee man overtal en kan na de penalty nog een laatste aanval lanceren. Wonder boven wonder lukt alles in die ene aanval. Wales wint the most dramatic match ever – volgens de Britse media en rugbyfans – uiteindelijk met 31-24.

Finaledag Six Nations 2015, 21 maart 2015
Toch kan de bovenstaande wedstrijd niet op tegen de drama van 21 maart 2015. Op de finaledag van de Six Nations van afgelopen jaar zijn er maar liefst drie gegadigden voor de titel. Ierland, Engeland en Wales maken allen kans op de grote prijs. De drie landen hebben tot dan allen drie keer gewonnen en een keer verloren. De Engelsen hebben poleposition door een beter doelsaldo. Over de hele zondagmiddag worden de beslissende wedstrijden afgewerkt. In de openingswedstrijd wint Wales 61-20 van de Italianen en dus doen de Welshmen hun plicht. Daarna is het de beurt aan de Ieren, die met 21 punten verschil moeten winnen om kans te maken om Engeland te passeren.

Dat doen de Ieren nipt. Ze verslaan de Schotten met 40-10 en gaan aan kop, maar weten dat Engeland voorafgaand aan hun duel met de Fransen weet welk resultaat het moet behalen. De Engelsen moeten met 26 punten verschil winnen om de Six Nations te winnen, maar staan na zeventien minuten spelen op een 7-15 achterstand. De ploeg weet het wel om te buigen, maar komt door een 55-35 eindstand uiteindelijk zes punten tekort om de Six Nations op de naam te schrijven. Engeland huilt en Ierland viert feest in de wetenschap dat ze de meest dramatische slotdag in de geschiedenis van het toernooi winnend hebben weten af te sluiten.