Spring naar de content

Mijmeren over de Tweede Divisie, en alles daaromheen

Het is erop of eronder voor veel Topklassers. De komende weken zullen de voetbalploegen op het hoogste amateurniveau alles op alles moeten zetten om te promoveren naar de nieuwbakken Tweede Divisie. De nummers één tot en met zeven in zowel de Topklasse zaterdag als zondag zullen vanaf volgend seizoen uitkomen in één landelijke klasse: het derde niveau van Nederland. De scheiding tussen amateurvoetbal en betaald voetbal behoort vanaf dat moment tot het verleden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Voor menig amateurvereniging kan daarmee een ware droom uitkomen. Van klein duimpje uit de onderste regionen van het amateurvoetbal kunnen zij opklimmen tot aan de Amsterdam ArenA of de Kuip – in theorie is het mogelijk. Van koude zaterdagmiddagen in de zesde klasse F, dagen waarop met het grootste plezier op een volledig bevroren veld wordt gevoetbald, dagen waarop het schemerlicht net iets vroeger invalt terwijl er geen lichtmasten aanwezig zijn en de wedstrijd toch echt afgemaakt moet worden, dagen waarop voor de zoveelste keer ‘Pietertje’ wordt geroepen naar de slechtste speler en de scheidsrechter niet verder komt dan de middencirkel.

Mijmert u al mee?

Vanaf komend seizoen is er voor het eerst sinds de intrede van het betaald voetbal in 1954 sprake van promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal. De KNVB mijmert. Het zou, aldus de nationale voetbalbond, een sportieve stimulans zijn om te streven naar verbetering, en dat is goed voor de kwaliteit en toekomst van het Nederlands voetbal. Andere veranderingen: de beloftenteams van profclubs zullen over ‘de standaard competities’ worden verspreid.

Ook over licentievoorwaarden kunnen prachtige woorden worden gesproken. Het slotstuk op de website van de KNVB over de Tweede Divisie: “Om clubs geleidelijk te laten groeien naar een hoger niveau, komen er licentievoorwaarden die zich geleidelijk opbouwen. De licentievoorwaarden worden stapsgewijs uitgebreider, om er voor te zorgen dat clubs de tijd hebben zich ook organisatorisch aan te passen.”

Keerzijde
En daar komt de eerste kink in de romantische kabel. Op een hoger niveau acteren betekent meer voorwaarden, meer eisen; meer kosten. Wat doet u als u met uw club FC Bal Op Het Dak na járen promoveren in de Jupiler League mag uitkomen, maar daarvoor wel minimaal zestien contractspelers moet hebben? Het is een van de redenen waarom topamateurploegen steevast weigerden om een betaald voetbalorganisatie te worden.

En, is de nieuwe opzet eigenlijk wel leuk voor de willekeurige supporter van de eigen amateurclub? Regionale derby’s zullen verdwijnen als de beste amateurclubs vanuit het hele land mogen meedoen in één competitie: de Tweede Divisie. De supporter van een amateurclub uit Hoorn zal bovendien minder snel naar Sittard afreizen, dan naar Alkmaar.

Afijn, de KNVB heeft gekozen. Vanaf wordt uw cluppie in ieder geval de mógelijkheid geboden het hoogste van het hoogste te bereiken. Als voetballer tegenover Anwar El Ghazi, Andres Guardado of Karim El Ahmadi. Of als eenzame supporter aan de andere kant van het land op een druilerige middag danwel avond- zonder paraplu.

Mijmert u nog?