Spring naar de content

Eredivisie: Ajax stopt AZ, opmars in Enschede en feest in Rotterdam

De eredivisie is dit seizoen, afgezien van de grote voorsprong van PSV en Ajax, niet te voorspellen. Ploegen in vorm verliezen een week later weer ruim en teams in crisis richten zich uit het niets op. Ook deze week weer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Ajax overklast ploeg in vorm
Voor de tweede weekend op rij liep een voorspelde topper niet uit op een topper. Was PSV vorige week nog veel te sterk voor Heracles Almelo, zondag was AZ niet opgewassen tegen Ajax. De Amsterdammers overklasten de ploeg in vorm in de ArenA. Al na 53 minuten nam de thuisploeg een comfortabele 3-0 voorsprong. Dat Anwar El Ghazi kort daarna zijn tweede gele kaart pakte, bracht de zege niet meer in gevaar. Het zorgde er wel voor dat Vincent Janssen, wie anders, de eretreffer aan kon tekenen. Arek Milik zorgde voor het slotakkoord. Ajax bleef met de overwinning in het spoor van concurrent en koploper PSV. De Eindhovenaren boekten zaterdag al een zakelijke zege op ADO Den Haag.

Gewoon weer derde
Na vier minuten spelen in de Galgenwaard maakten de Feyenoordsupporters zich alweer op voor een volgende teleurstellende middag. Na negen wedstrijden zonder zege kwam de club in crisis opnieuw achter tegen FC Utrecht. Voor het eerst in lange tijd viel het kwartje echter toch de Rotterdamse kant op. Dankzij doelpunten van Tonny Vilhena en Dirk Kuijt – die de oudste speler sinds Abe Lenstra en Faas Wilkes is die meer dan vijftien doelpunten in een seizoen maakt – werd voor het eerst sinds 6 december gewonnen. Opeens staat Feyenoord weer derde. Alsof er nooit iets gebeurd is.

Ook feest in Kralingen
Niet alleen in Rotterdam-Zuid was het weer eens feest. In Kralingen gingen de armen vrijdagavond al de lucht in, met dank aan Tom van Weert. De spits scoorden tweemaal namens Excelsior tegen NEC. De kleine buurman van Feyenoord wachtte al sinds 7 november op een zege. Helaas voor de Rotterdammers wonnen ook Roda JC (ruim bij Heracles), Willem II (verrassend van Vitesse) en SC Cambuur (tegen tien man van PEC Zwolle), waardoor zij er op de ranglijst relatief weinig op vooruit gingen.

FC Twente op weg naar het linkerrijtje
De ploeg die wel omhoog kan en mag kijken is gehuisvest in Enschede. FC Twente, voor de winterstop nog het zieligste jongetje van de klas, steekt in een blakende vorm. Van de degradatiestreep werd enkele weken geleden al afscheid genomen en na de winst op FC Groningen (2-0) lonkt zelfs het linkerrijtje. Het is voor René Hake en zijn selectie te hopen dat hun sportieve prestaties niet teniet worden gedaan door de problemen in de financiële huishouding en de daarmee samenhangende mogelijke puntenaftrek.

Uitslagen 25ste speelronde
Excelsior – NEC 2-0
FC Twente – FC Groningen 2-0
PSV – ADO Den Haag 2-0
SC Cambuur – PEC Zwolle 1-0
Vitesse – Willem II 0-1
Heracles Almelo – Roda JC 0-5
FC Utrecht – Feyenoord 1-2
De Graafschap – sc Heerenveen 0-1
Ajax – AZ 4-1

De stand vindt u hier.