Spring naar de content

IS heeft de beste anti-IS-reclame geleverd

Het pushbericht deed de wenkbrauwen fronzen. Dat IS weer mensen had geëxecuteerd is geen breaking news meer, dat het Nederlanders betrof wel. Acht maar liefst. Het meest opmerkelijke was echter dat het Nederlandse jihadisten betreft, bondgenoten dus die naar Raqqa gingen om vóór IS te vechten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Hoewel de pushberichten gretig de deur uitgingen is de enige bron tot op heden een organisatie die zich Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) noemt. Informatie van RBSS wordt door terrorismedeskundigen gekenmerkt als ‘redelijk betrouwbaar’ meldt de Volkskrant. Gisteren meldde Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof dat de executies ‘niet konden worden bevestigd’ maar het principe ‘één (redelijk betrouwbare) bron is geen bron’ geldt blijkbaar niet als het over mensenlevens gaat bij een terreurorganisatie.

Of het waar is of niet, het nieuws kan grote gevolgen hebben voor IS. Als geen ander voert de terreurbeweging een propagandaoorlog. De onthoofdingen en ‘creatievere’ manieren waarop tegenstanders worden omgebracht zijn bewuste provocaties. Ook de strak gemonteerde video’s die men verspreid tonen aan dat er een grote mate van professionaliteit in de organisatie zit. En het promotiemateriaal had effect: de aantrekkingskracht ervan liet vele jihadistische jongeren in Europa richting Raqqa reizen.

Men zou bij IS dus moeten kunnen inschatten wat deze executies kunnen betekenen voor hun imago. Wij, brave burgers, zijn al langer doordesemd van de nietsontziendheid van de terreurorganisatie, maar dit geldt niet voor (potentiele) jihadisten. Naar verluidt had de club Nederlandse IS’ers kritiek op de leiding en werd dat niet gewaardeerd. Wat betekent dit voor de manier waarop sympathisanten van de heilige strijd naar IS kijken en voor de aanwas van nieuwe jihadisten? Wie wil zijn leven nog wagen voor een club die zijn eigen mensen na een beetje kritiek afslacht?

Fatima Zohra Hadjar, een Amsterdamse jongerenwerker die met radicaliserende jongeren werkt, was vanmorgen op Radio 1 te horen en is ervan overtuigd dat het vermoorden van juist een groep Nederlanders zeker effect heeft: “Het gaat om een hele groep, dat zegt wel iets. (-) Hoe geweldig veel je dan ook van je religie houdt, je zult wel tien keer nadenken of dit (voor IS gaan strijden – EvS) wel oké is.”

Afgelopen jaren is van alles geprobeerd om radicaliserende jongeren te weerhouden van het uitreizen naar IS-gebied, maar er lijkt geen beter middel dan de anti-reclame van IS zelf.

Onderwerpen