Spring naar de content

Zo waargebeurd is de ‘waargebeurde’ film die u laatst zag

Altijd al willen weten hoe waargebeurd de film was die u onlangs heeft gekeken? Dat kan. Via de website Information Is Beautiful ziet u hoeveel procent van het verhaal van zo een ‘based on a true story‘-film in werkelijkheid is gebeurd. De Oscarwinnaar Spotlight? Ruim driekwart is waarheidsgetrouw. The Social Network? Zo’n 71 procent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Talloze films beweren ‘gebaseerd te zijn op een waargebeurd verhaal’ – soms om marketingdoeleinden – maar daarbij wordt weleens vergeten dat het slechts om momenten van waarheid kan gaan. Of om een combinatie van meerdere (bestaande) mensen in één personage, of misschien zijn er wel hele scènes uit de duim gezogen. Sommigen willen de waarheid misschien liever niet onder ogen zien, maar de website Information Is Beautiful gaat de werkelijkheid niet uit de weg.

Op de website kan men door een soort timeline scrollen. Met scores van ‘true‘ tot ‘false‘ wordt het waarheidsgehalte van de film duidelijk gemaakt. En nog behoorlijk gedetailleerd ook. Zo valt te zien dat in The Imitation Game slechts het begin gedeeltelijk groen (true) kleurt, en het einde. In The Social Network blijkt juist het begin volledig verzonnen.

Nadeel van de website: het aantal onderzochte films. Tot op heden zijn ‘slechts’ The Imitation Game, Dallas Buyers Club, Philomena, The Kings Speech, The Wolf of Wall Street, The Social Network, Bridge of Spies, Spotlight, Rush en The Big Short bekeken op waarheid. Wordt ongetwijfeld vervolgd.