Spring naar de content

Fotoserie: coming-of-age op de stranden van Casablanca

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Anneloes Pabbruwee uit Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Anneloes Pabbruwee (Rotterdam, 1972) studeerde in 2015 af aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Over haar werk
“Pubers. Ze zijn kwetsbaar en stoer, uitgelaten vrolijk en vol boosheid, transparant en ondoorgrondelijk. Ze zitten vol tegenstrijdigheden en staan op een kantelpunt in hun leven op weg naar volwassenheid. Vriendschappen beginnen zich te verdiepen, onderling contact wordt intiemer en sensualiteit ontwikkelt zich. Op zoek naar hun identiteit nemen ze afscheid van hun onbevangenheid. Een periode in hun leven vol mogelijkheden en verwarring.

“Met deze gedachte vroeg ik me af hoe jongeren in een islamitische cultuur omgaan met hun zoektocht naar identiteit, en hoe zij hun weg vinden in een land met eventuele beperkingen die bij deze cultuur horen. Op uitnodiging van een Marokkaanse vrouw uit mijn buurt kwam ik in contact met de jeugd van Casablanca. Ik ontmoette ze op de stranden en bij de moskee aan zee, waar meisjes en jongens zowel samen als gescheiden van elkaar met elkaar omgaan. Samen muziek maken, zingen en praten.

“In mijn serie Maroc je t’aime ben ik op zoek gegaan naar het spanningsveld tussen religie, restrictie en vrijheid bij de jeugd van Casablanca. De stad is in beweging. Meisjes dragen niet enkel meer een hoofddoek vanwege hun geloof, soms ook vanwege de traditie, de mode of in adoratie van hun idool. Het terras van de Hassan II-moskee, ooit een gemeentezwembad, is nu een springplank om de oceaan in te plonzen. Het lijkt of de jeugd zich niet door hun cultuur of omgeving laten beperken in hun zoektocht naar een eigen identiteit. Zoals ook in Amsterdam het geval is. Jongeren zijn overal ter wereld hetzelfde. Ze kijken je uitdagend aan met ogen die ook onzekerheid uitstralen, willen samen met elkaar plezier maken en tegelijkertijd af en toe wegdrijven in hun eigen wereld.”

Meer werk van Anneloes Pabbruwee vindt u hier.

maroc1

Maroc je t'aime 3 In mijn serie Maroc je t'aime, ben ik op zoek naar het spanningsveld tussen religie, restrictie en vrijheid bij de jeugd van Marokko in Casblanca. Cultuur en stad zijn in beweging en de jeugd geeft daar een eigen draai aan. Zoals meisjes op hun manier een sluier dragen, niet alleen vanwege religie, maar ook om traditie, mode of in adoratie van hun idool. En het moskee-terras, ooit een gemeente zwembad, is nu een springplank voor een vrije val de oceaan in. De jeugd neemt zijn vrijheid.

Maroc je t'aime 5 In mijn serie Maroc je t'aime, ben ik op zoek naar het spanningsveld tussen religie, restrictie en vrijheid bij de jeugd van Marokko in Casblanca. Cultuur en stad zijn in beweging en de jeugd geeft daar een eigen draai aan. Zoals meisjes op hun manier een sluier dragen, niet alleen vanwege religie, maar ook om traditie, mode of in adoratie van hun idool. En het moskee-terras, ooit een gemeente zwembad, is nu een springplank voor een vrije val de oceaan in. De jeugd neemt zijn vrijheid.

Maroc je t'aime 6 In mijn serie Maroc je t'aime, ben ik op zoek naar het spanningsveld tussen religie, restrictie en vrijheid bij de jeugd van Marokko in Casblanca. Cultuur en stad zijn in beweging en de jeugd geeft daar een eigen draai aan. Zoals meisjes op hun manier een sluier dragen, niet alleen vanwege religie, maar ook om traditie, mode of in adoratie van hun idool. En het moskee-terras, ooit een gemeente zwembad, is nu een springplank voor een vrije val de oceaan in. De jeugd neemt zijn vrijheid.

Maroc je taime 7 In mijn serie Maroc je t'aime, ben ik op zoek naar het spanningsveld tussen religie, restrictie en vrijheid bij de jeugd van Marokko in Casblanca. Cultuur en stad zijn in beweging en de jeugd geeft daar een eigen draai aan. Zoals meisjes op hun manier een sluier dragen, niet alleen vanwege religie, maar ook om traditie, mode of in adoratie van hun idool. En het moskee-terras, ooit een gemeente zwembad, is nu een springplank voor een vrije val de oceaan in. De jeugd neemt zijn vrijheid.

maroc8

Maroc je t'aime 4 In mijn serie Maroc je t'aime, ben ik op zoek naar het spanningsveld tussen religie, restrictie en vrijheid bij de jeugd van Marokko in Casblanca. Cultuur en stad zijn in beweging en de jeugd geeft daar een eigen draai aan. Zoals meisjes op hun manier een sluier dragen, niet alleen vanwege religie, maar ook om traditie, mode of in adoratie van hun idool. En het moskee-terras, ooit een gemeente zwembad, is nu een springplank voor een vrije val de oceaan in. De jeugd neemt zijn vrijheid.

Maroc je t'aime9 In mijn serie Maroc je t'aime, ben ik op zoek naar het spanningsveld tussen religie, restrictie en vrijheid bij de jeugd van Marokko in Casblanca. Cultuur en stad zijn in beweging en de jeugd geeft daar een eigen draai aan. Zoals meisjes op hun manier een sluier dragen, niet alleen vanwege religie, maar ook om traditie, mode of in adoratie van hun idool. En het moskee-terras, ooit een gemeente zwembad, is nu een springplank voor een vrije val de oceaan in. De jeugd neemt zijn vrijheid.

Maroc je t'aime 12 In mijn serie Maroc je t'aime, ben ik op zoek naar het spanningsveld tussen religie, restrictie en vrijheid bij de jeugd van Marokko in Casblanca. Cultuur en stad zijn in beweging en de jeugd geeft daar een eigen draai aan. Zoals meisjes op hun manier een sluier dragen, niet alleen vanwege religie, maar ook om traditie, mode of in adoratie van hun idool. En het moskee-terras, ooit een gemeente zwembad, is nu een springplank voor een vrije val de oceaan in. De jeugd neemt zijn vrijheid.

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen