Spring naar de content

Eredivisie: topscorersstrijd, pienogenvoetbal, slecht en onterecht

Het einde van het eredivisieseizoen komt steeds dichterbij. En het blijft spannend, boven-, onderin en in het midden van de ranglijst. Een overzicht van de belangrijkste momenten van de 26ste speelronde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Vorm
De titelrace belooft dit seizoen een mooie te worden. PSV is al weken in grootse vorm, de Eindhovenaren wonnen zaterdag op bezoek bij FC Groningen voor de tiende keer op rij. De motor van concurrent Ajax begint echter ook steeds beter te draaien. Een week na de overtuigende zege op AZ, werd zondag Willem II eenvoudig over de knie gelegd. De ploeg van trainer Frank de Boer won in het Tilburgse Koning Willem II Stadion met 0-4 – de grootste uitzege in ruim twee jaar – en hield de achterstand op PSV daarmee op een punt.

Topschutters
Niet alleen in de top van de competitie geven de kanshebbers elkaar weinig toe, ook de doelpuntenmachines van dit seizoen zijn aan elkaar gewaagd. Voorlopig staat Luuk de Jong met achttien treffers nog aan kop, maar de aanvoerder van PSV voelt de hete adem van de concurrentie in zijn nek. Vincent Janssen (nu op zeventien doelpunten), Dirk Kuijt (zestien), Cristian Santos, Hakim Ziyech (beiden veertien) en Arek Milik (dertien) scoorden dit weekend opnieuw en lijken allemaal nog kans te maken op de eervolle titel.

Onterecht
Het geluk bij Feyenoord is duidelijk gekeerd. Ging tot vorige week nagenoeg alles mis in Rotterdam, inmiddels weet de ploeg weer wat winnen is. Na de zege op bezoek bij FC Utrecht en de plaatsing voor de bekerfinale dankzij een zege op AZ werd zondag SC Cambuur in de Kuip verslagen. Makkelijk ging het niet en de eerste Rotterdamse treffer had niet mogen tellen – Michiel Kramer kwam terug uit buitenspelpositie én toucheerde de bal met de arm – gewonnen werd er wel degelijk. De goal van de hierboven al genoemde Kuijt zette Feyenoord uiteindelijk op het juiste spoor. Eljero Elia zorgde in de slotfase voor de 3-1 eindstand.

Pijn
Geen schijn van kans had sc Heerenveen zaterdag tegen FC Utrecht. Binnen enkele minuten keken de Friezen al tegen een achterstand aan. Na een rode kaart voor Joey van de Berg, alweer zijn zevende in zijn eredivisieloopbaan, was er helemaal geen houden meer aan. De bezoekers wonnen, terecht, met 0-4 en dus sprak Foppe de Haan na afloop van ‘pienogenvoetbal’. “Ik denk dat ik morgen wakker word met pien in de ogen.” Na een voortvarende start als interim-coach heeft ook De Haan moeite de huidige selectie van de Friezen naar behoren te laten presteren. Heerenveen vindt zichzelf acht wedstrijden voor het einde terug op de twaalfde plaats.

Uitslagen 26ste speelronde
ADO Den Haag – FC Twente 2-1
PEC Zwolle – De Graafschap 2-1
FC Groningen – PSV 0-3
sc Heerenveen – FC Utrecht 0-4
NEC – Heracles Almelo 1-0
AZ – Excelsior 2-0
Willem II – Ajax 0-4
Roda JC – Vitesse 1-2
Feyenoord – SC Cambuur 3-1

De stand vindt u hier.