En nu richt IS zijn pijlen (weer) op Rusland

Terreurgroep Islamitische Staat heeft op zich al vijanden genoeg. Dat weerhoudt de militante groepering er niet van in een nieuwe propaganda video fel van leer te trekken tegen de Russische president Poetin, die gewaarschuwd wordt voor een op handen zijnde aanslag op Russische bodem.

Sinds het begin van de Russische luchtacties in Syrië eind september neemt IS in toenemende mate Rusland op de korrel in propaganda-uitingen. Er wordt bovendien meer propaganda in de Russische taal verspreid. Hierin worden moslims in Rusland opgeroepen als jihadisten deel te nemen aan de gewapende strijd voor het zelfverklaarde kalifaat. In een nieuwe propagandavideo roept IS nu ook moslims in Rusland op om aanslagen uit te voeren op Russische bodem.

De video in kwestie wordt verspreid via aan IS gelieerde socialmedia-accounts en begint met beelden van een opgeblazen auto. Een begeleidende stem vertelt in het Russisch dat de getoonde beelden afkomstig zijn uit de overwegend islamitische deelrepubliek Dagestan en dat de ravage het resultaat is van een aanslag met een autobom in februari van dit jaar. Er zijn twee doden gevallen en negen gewonden. Een groep Russisch sprekende militanten maakt kenbaar verantwoordelijk te zijn voor de aanslag; ze noemen zich aanhangers van IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi en dreigen met nieuwe aanslagen op doelen op Russische bodem. Ook ‘trouwe broeders’ in de Kaukasus en elders in Rusland worden opgeroepen zich aan te sluiten bij de strijders van IS in Syrië en Irak. Als zij daartoe niet in staat zijn, dan moeten ze ‘vechten tegen de ongelovigen in Rusland’, desnoods met een touw of een mes als er geen andere wapens beschikbaar zijn.

Boston
Ook spreken de militanten in de video zich uit over de noodzaak en hun welwillendheid om Tsjetsjenië te bevrijden van de Russische onderdrukking. IS heeft in het verleden vaker territoriale aanspraken gemaakt voor wat betreft Tsjetsjenië, vanwege de van origine islamitische bevolking aldaar. De gebroeders Tsarnaev, die verantwoordelijk zijn voor de aanslag tijdens de Boston Marathon, zijn ook afkomstig uit deze regio.

Verder worden er in de video bedreigingen geuit in zeven verschillende talen en het geheel eindigt met de executie van een vermeende Russische geheimagent, iets dat door Moskou overigens niet is bevestigd, maar ook niet ontkend. Een deel van de video is online gezet door de Israëlische krant Jerusalem Post en is op de website van die krant te bekijken.

Poetin
Het nieuwe doelwit van IS is geen verrassing. De inmenging van Moskou in het Syrische conflict – meer specifiek de Russische luchtaanvallen op IS en andere anti-regeringsgroeperingen in Syrië – hebben de militante groepering gevoelige klappen toebedeeld. De nauwe banden die Poetin onderhoudt met het regime van Bashar al-Assad zijn IS een doorn in het oog. Eerder al eiste IS, als reactie op de Russische inmenging, de verantwoordelijkheid op voor het uit de lucht schieten van een Russisch passagiersvliegtuig boven Egypte in oktober vorig jaar.

De boodschap luidt: Rusland wees behoedzamer wat betreft het buitenlandbeleid. En natuurlijk werft IS middels de video. Er wordt geschat dat enkele duizenden strijders uit Rusland en de Centraal-Aziatische staten naar Syrië of Irak zijn afgereisd om zich bij IS aan te sluiten. Veel van deze strijders zijn gerekruteerd in de noordelijke Kaukasus en zijn afkomstig uit Tsjetsjenië en Dagestan, maar ook uit Azerbeidzjan en Georgië.