Spring naar de content

Mensen die slecht slapen ogen dommer (en meer semi-nutteloze slaapweetjes)

Een goede nachtrust doet wonderen voor zo’n beetje uw hele gestel. Sterker nog, niet slapen is zelfs dodelijk. Maar er zijn nog vele andere, fascinerende feiten over deze ‘kleine stukjes dood’ (vrij naar Edgar Allen Poe) die u misschien nog niet wist.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Een nachtje doorhalen is niet al te bevorderlijk voor de manier waarop u de dag erna op kantoor zit, zoveel is duidelijk. Maar paarse wallen en een glazige blik zijn niet louter een kenmerk dat u er als nachtbraker uit doet springen. Uit bepaald wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat iemand die een slapeloze nacht heeft gehad intelligenter gevonden wordt dan iemand die de voorgaande nacht lag te draaien.

Wetenschappers van de universiteit in het Schotse St. Andrews deden onderzoek en kwamen tot deze verrassende conclusie door het intelligentieniveau van proefpersonen die niet geslapen hadden te laten raden door 200 deelnemers. Later werd dit herhaald met dezelfde proefpersonen, terwijl zij een goede nachtrust gehad hadden. De vermoeide deelnemers werden beduidend dommer geschat dan wanneer deze zelfde personen goed geslapen hadden.

Verder beteugelt een goede nachtrust uw eetlust en voorkomt het dat u zich overgeeft aan vreetbuien. Een nachtje niet of te weinig slapen kan deze rem er wel degelijk afhalen. Dat zit zo: slaapgebrek activeert volgens de publicatie door de universiteit van Chicago receptoren in het brein die het verlangen naar onnodig voedsel triggeren. Deze receptoren worden ook dikwijls geactiveerd na het roken van marihuana, de welbekende munchies – of in het Nederlands: vreetkick.

Vrijwel zonder uitzondering hebben we in meer of mindere mate last van een stinkende adem in de ochtend. Dit fenomeen, ook bekend onder het synoniem de ‘dode vogel’ wordt veroorzaakt door het wegzakken van speeksel in de keel, hetgeen met name gebeurt door het op de rug slapen. Extra bevorderlijk voor een droge ochtendmuil is het slapen met de mond open.

Maar terwijl een riekende giechel als een onschuldig kwaaltje wordt gezien, blijkt er toch meer aan de hand. Met name het slapen met de mond open blijkt tandbederf in de hand te werken, zo maakte het Journal of Oral Rehabilitation bekendHet slapen met de mond open bevordert de groei van bacteriën en verhoogt de zuurgraad van uw mond. Het zuurgehalte van 3.6 na een nachtje met uw mond slapen is volgens de wetenschappers te vergelijken met wat er gebeurt na het drinken van frisdrank of het eten van een sinaasappel.

Kortom: wilt u door uw persoonlijke omgeving intelligent bevonden worden, pak dan die welverdiende nachtrust. Voorkom daarmee meteen dat u uzelf te buiten gaat aan het onnodig wegstouwen van voedsel, met alle nare gevolgen van dien. En dan nog een laatste slaap-advies tot slot: als uw gebit u lief is, hou dan die gier dicht.

Foto: Flickr | Jacob Davis