Een hoofd voor de shishalounge. Morgen een lijk bungelend aan de brug?

Toen de Belgische douane in maart 2012 een partij van 200 kilogram cocaïne in de Antwerpse haven in beslag nam, had nog niemand een vermoeden dat dit zou leiden tot een langslepend conflict in het Nederlandse drugscircuit. Die oorlog bereikte afgelopen woensdag een zoveelste hoogte-, of eigenlijk dieptepunt, in de vorm van een afgehakt hoofd voor het raam van een Amsterdams waterpijpcafé. Dergelijke vergeldingsacties kenden we vooralsnog alleen uit het Mexicaanse criminele circuit.

De door de Belgen gevonden drugs met een waarde van circa 14 miljoen euro waren naar zeggen van de autoriteiten waarschijnlijk onderdeel van een grotere partij met als bestemming het Verenigd Koninkrijk. De drugs zouden hun beoogde afnemers echter nooit bereiken, want een Nederlandse bende die te boek staat als ‘de Turtles’ wist zich de smokkelwaar toe te eigenen, om die vervolgens in kleine hoeveelheden en onder de marktwaarde te verkopen, schreef de Britse krant The Independent te melden.

Wat volgde was een brutale bendeoorlog die zich afspeelde in Nederland, België en Spanje en waarbij tientallen jonge mannen van voornamelijk Marokkaanse afkomst het leven zouden laten. Het begon met een schotenwisseling in het Crowne Plaza hotel in Antwerpen in oktober 2012, waarbij de 34-jarige Marokkaan Najeb Bouhbouh werd neergeschoten. Ook in Amsterdam vielen in datzelfde jaar twee doden bij een wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Volgens de autoriteiten zijn sinds 2012 zeker 16 mensen omgekomen in deze gewelddadige vete.

Het meest recente slachtoffer in deze zogenoemde ‘Mocro-oorlog’, zo genoemd vanwege de Marokkaanse of Caribbische achtergrond van veel bendeleden, is Nabil Amzieb, een bekende van de politie. Zijn lichaam werd afgelopen dinsdag in een uitgebrande auto in Amsterdam-Zuidoost gevonden. Een dag later dook zijn hoofd op voor de Amsterdamse shishalounge Fayrouz, zo geplaatst dat het gezicht naar binnen leek te kijken.

Fayrouz
Misschien heeft Amzieb iets te maken gehad met de verdwenen cocaïne die leidde tot het onderwereldconflict, misschien is er wel een link met Fayrouz, dat volgens de Nederlandse misdaadverslaggever Wouter Laumans een bekende ontmoetingsplek is voor misdadigers. Bekend is dat verschillende regelmatige bezoekers van Fayrouz een strafblad hebben en betrokken zijn in de bendeoorlog.

Het afgelopen jaar werden er twee mannen gearresteerd die een aanslag op een bezoeker van de lounge wilden plegen. En in mei 2014 werd een bezoeker doodgeschoten, vlak nadat hij het café had verlaten. In diezelfde maand werd ook de beruchte Nederlandse crimineel Gwenette Martha geliquideerd – ook een veelvuldig bezoeker van de shishalounge – toen die een broodjeszaak in de hoofdstad verliet. Verondersteld wordt dat Martha weet had van, of zelfs betrokken was bij de verdwijning van de drugs uit de haven van Antwerpen.

In augustus werd Samir Bouyakhrichan, een belangrijke figuur in de Nederlandse en Marokkaanse onderwereld, doodgeschoten in de buurt van het Spaanse Marbella. Bouyakhrichan zou een belangrijke geldschieter geweest zijn die de gestolen partij cocaïne bekostigd zou hebben. De moord op hem zou bij gevolg een vergeldingsactie geweest zijn voor de liquidatie van leden van de Turtles die Bouyakhrichan’s cocaïne hebben gestolen.

AK-47
Volgens de autoriteiten was er gedurende 2014 sprake van nog vier moorden in Amsterdam die gerelateerd zouden zijn aan de drugsdiefstal, waaronder een aanslag op een persoon tijdens een drukbezocht feest in het Amsterdamse Scheepsvaartmuseum en de liquidatie van Luana Luz Xavier in Amstelveen, die voor haar kinderen werd gedood. Haar partner gold al als vermist en zijn spoorloze verdwijning doet vrezen dat ook hij een geweldadige dood heeft gevonden.

Zo nu en dan laten ook onschuldigen het leven, zoals een customer-servicemanager die het slachtoffer werd van een persoonsverwisseling. En bij een poging tot moord in een Amsterdams café op klaarlichte dag raakten twee omstanders gewond. De afrekeningen in het Amsterdamse circuit worden steeds geweldadiger. Het gebruik van automatische wapens is meer regel dan uitzondering geworden en bij gevolg gaan de liquidaties in de scène gepaard met een hagelstorm aan kogels. Martha stierf als gevolg van liefst tachtig kogels afkomstig van een AK-47. En ook het hoofd van Amzieb is een schokkend voorbeeld van dat escalerende, extreme bendegeweld.

Wouter Laumans stelt tegenover The Independent dat de onthoofding vergelijkbaar is met moorden in landen als Mexico, waar kopstukken van drugskartels hun autoriteit doen gelden door tegenstanders en concurrenten levend te verbranden of door hun afgehakte hoofden achter te laten op drempels van woningen. “Ik weet niet wat de precieze betekenis van deze onthoofding is,” zegt Laumans. “Misschien een waarschuwing dat het gevaarlijk is te praten, of de eigen bende te verraden. Maar het zet je aan het denken. Wat kunnen we als volgende verwachten?”