Spring naar de content

Binnenkijken: een designhotel met humor

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: een designhotel met humor in Amsterdam, dat slechts over één kamer beschikt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

U moet het maar net weten: via een geheime ingang achter in de winkel vol design een trap op naar een hip grandcafé (met de bijzondere naam ‘Roomservice’), een sprookjesachtige tuin en hotel dat slechts uit één kamer bestaat. Dat is Droog: een hotel met humor, dat soms voor de nodige verwarring kan zorgen.

IMG_7309
Het visrestaurant

Zichtbare Hollandse nuchterheiddroog_amsterdam_05
Even het verhaal van Droog in het kort: in 1993 begon het label ter promotie van de Nederlandse vormgeving. Initiatiefnemers Renny Ramakers en Gijs Bakker presenteerden het  werk van jonge ontwerpers op de bekende meubelbeurs in Milaan. Het ontwerp werd ‘droog’ genoemd vanwege de zichtbare Hollandse nuchterheid in de vormgeving. Vervolgens ging Droog Design verder met eigen ontwerpen en verschillende tentoonstellingen wereldwijd. Begin 2000 vestigde het label zich in de Staalstraat in een zeventiende-eeuws pand in Amsterdam, in 2012 werd het uitgebreid  tot een hotel, grandcafé en winkel. Er wordt samengewerkt met bekende Nederlandse ontwerpers zoals Hella Jongerius, Marcel Wanders en Christien Meindertsma.

Halve theepot
Dat zien we terug in het alom aanwezige design. Laten we beginnen in het grandcafé. Alles wat u ziet, is overigens te koop. Thee wordt geserveerd uit een halve theepot,  het aquarium heeft een restaurantje voor vissen en er hangt een reproductie van Rembrandt’s beroemde schilderij De Staalmeesters maar dan gemaakt van textiel. Het is tevens een speelse verwijzing naar de Staalstraat en het feit dat de Staalmeesters destijds in dit gebouw zetelden.

roomservice
Het grandcafé: aan het plafond hangt een kroonluchter van blauwe vlinders van het label Demakersvan. De blauwe bank is van Marc Sadler. Het bijzettafeltje van Nicholai Wiig Hansen. De witte tafels zijn gemaakt van gerecyclede yoghurtbakjes.

Lege boeken
De bibliotheek is af te huren als vergaderruimte en plek om te dineren. Vanaf deze plek is er mooi uitzicht op de sprookjesachtige tuin, op de muur ziet u behang dat bestaat uit details van beroemde schilderijen en in de kast staan tientallen lege boeken.

Hotel Droog, Amsterdam. Courtyard en Library.
Links de boekenkast met lege boeken, rechts op de foto een 3D-geprinte vaas geïnspireerd op de bekende Ming vazen

Sprookje
De tuin is ontwerpen door de Franse designers Claude Pasquer en Corinne Détroyat. Natuurlijke en kunstmatige elementen zijn gecombineerd, wat een sprookjesachtig effect geeft.

garden
Net een sprookje

Lege puzzel
Tot slot de enige hotelkamer. Het ruime appartement staat natuurlijk weer vol met bijzonder design, zoals de laagjesbank, een lamp in de vorm van een kandelaar, een badmat waar u uw voeten in kwijt kunt en een kledinghanger die ook als lamp dient. En als u zich verveeld: op tafel ligt een witte, lege puzzel voor u klaar. Humor van Droog.

bedroom
De bank met verschillende laagjes is van Katrien Greiling, het bureau is een eigen ontwerp van Droog en in de slaapkamer ziet u de bekende urchin pouf van Christien Meindertsma.