Spring naar de content

Waarom mannen rokken en vrouwen boyfriend jeans dragen

Opgemaakte mannelijke modellen die over de catwalk heupwiegen in een roze bloemetjestrui, een halflange rok met daaronder een paar flinke stiletto’s. Of het vrouwelijk lichaam verborgen in een grijze hoodie-zak met daaronder een boyfriend jeans. De grens tussen mannen- en vrouwenkleding is op de catwalks al even vervaagd, en de Spaanse modeketen Zara zet deze trend door naar de kledingwinkels zelf. Zara lanceerde vorige week een genderneutrale collectie die het hokjesdenken moet doorbreken. Geen he, geen she, maar me

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

Het oude gezegde ‘Kleren maken de man’ gaat al even niet meer op. Het lijkt erom te gaan in welke kleding de drager zich lekker voelt. Vrijheid is daarbij het sleutelwoord en kleding hoeft niet meer per se de sekse van de drager te verraden.

Uniseks bestaat natuurlijk al enige tijd. Het woord stamt uit het jaar 1968. De onlangs overleden zanger David Bowie zette androgynie al op de kaart. Maar nadat in de jaren tachtig de aandacht voor deze exploitatie van sekse in kledingstijlen naar de achtergrond verdwijnt, lijkt de sekseloze kleding terug van weggeweest. (Al verkoopt de ANWB natuurlijk al jarenlang vrolijk dezelfde fleecevesten en bergschoenen voor zowel mannen als vrouwen.)

Hopeloos ouderwets
Volgens Linda Duits, sociaal wetenschapper verbonden aan de Universiteit Utrecht, doet Zara niet iets nieuws. Dergelijke collecties kennen we al van het modelabel Weekday. “Deze nieuwe lancering van ungendered komt hopeloos ouderwets op mij over. Als je de collectie bekijkt, zie je alsnog casual mannenkleding, wat grijze wijde hoodies, et cetera. Blijkbaar is dit het beeld van Zara van ungendered en wordt hiermee toegestaan dat de vrouw mannenkleding kan dragen, wat eigenlijk altijd al veel meer geaccepteerd wordt dan andersom.”

Er is natuurlijk ook nog altijd een groep mensen die de kleding maar al te graag gebruikt om hun sekse te onderstrepen. Neem Caitlyn Jenner, die als oud-Olympisch kampioen tienkamp, man en vader uitkwam voor zijn vrouwelijkheid en zich juist wil kleden in mooie jurkjes, make-up en stiletto’s.

Een lesbienne vertelde in The Guardian dat de nieuwe genderneutrale trend haar hele kledingkast heeft geruïneerd. De trend van unisekskleding komt overeen met haar stijl, wat voor haar een manier was om een signaal af te geven: “It used to act as code for your sexuality but now things have changed.” 

Hipstercultuur
In Volkskrant Magazine van 12 maart 2016 vraagt moderedacteur Evelien van Veen zich af of deze genderneutrale kleding wel zo bevrijdend is. Als deze trend mainstream wordt, is het moeilijker je te onderscheiden en beperkt het de mogelijkheid om je eigen identiteit te onderstrepen. Van Veen concludeert dat vooral de dragers (m/v) één ding zeker wel verraden: ze weten wat in de mode is.

Volgens Linda Duits hoeft je identiteit niet direct duidelijk te zijn. Ze stelt voor om, in tegenstelling tot de Zara-collectie, kleine veranderingen aan te brengen in de kledingstijl, waardoor de grens slechts vervaagt. “Dat zie je bijvoorbeeld al wel in de hipstercultuur. Mannen in meer gedetailleerde shirtjes en in skinny jeans.”