Spring naar de content

De Nieuw-Zeelanders wilden een nieuwe vlag, maar zijn een farce rijker

Het verschil tussen de Nieuw-Zeelandse vlag en die van buurland Australië? Poeh, da’s een goeie. Welk van de twee heeft de witte sterren, en welke de rode? En hoeveel sterren precies? Vier, vijf? De Nieuw-Zeelanders waren de verwarring beu, en organiseerden een heuse wedstrijd om het nationale banier te veranderen. Maar het mocht niet baten, de vlag blijft zoals hij is: blauw met een kruis van vier rode sterren. (Of waren het nu vijf witte sterren?)

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Naast de verwarring met de vriendelijke rivalen in het noorden, de Ozzieswaren er nog een andere argumenten om de vlag te veranderen. De Union Jack in de linkerbovenhoek is volgens sommigen een overblijfsel uit koloniale tijden, toen het land nog tot het Britse Rijk behoorde. Canada maakte daar in 1964 korte metten mee, en veranderde haar vlag in het welbekende rode esdoornblad.

Tijd dus voor een prijsvraag, zo vond de Nieuw-Zeelandse regering. Iedereen met een Nieuw-Zeelands paspoort en een computer kon een ontwerp voor de nieuwe vlag insturen, hetgeen leidde tot een groot aantal creatieve rariteiten, niet-zo subtiele politieke statements en ronduit bizarre creaties, waaronder Kiwivogels die lasers uit de ogen schieten. En dan is er nog de kwestie van de oorspronkelijke inwoners, de Māori, waartoe zo’n vijftien procent van de bevolking behoort, en die een prominente plek innemen in de cultuur van het land. Om ook deze groep te representeren werd uiteindelijk een (o.a. uit het rugby bekende) zilveren varenblad (silver fern) in combinatie met de sterren van de oude vlag gepresenteerd als uiteindelijke opvolger.

Na een aantal stemrondes mocht de bevolking van het land zich uiteindelijk buigen over de vraag of het lap stof al dan niet veranderd moest worden. En alle stemrondes en over de balk gesmeten dollars ten spijt: de vlag van Nieuw-Zeeland blijft voorlopig precies zoals die is.

Jammer, hadden ze toch voor die laserkiwivogel moeten gaan.

kiwilaser
Deze dus, wellicht ooit. Hoop houden, Kiwi’s. Bron: CNBC

 

Onderwerpen