De Amerikaanse wapenlobby herschrijft sprookjes (want: wapens beschermen je)

De Amerikaanse vuurwapenlobby is een nieuw wapen rijker, te vinden op de website van de National Rifle Association (NRA): klassieke sprookjes verteld vanuit een nieuw perspectief. De sprookjesfiguren dragen in deze variant wapens.

De NRA heeft inmiddels twee bewerkte sprookjes online gezet: Roodkapje en Hans en Grietje. Alleen in deze bewerkte versie van de sprookjes verjaagt Roodkapjes grootmoeder de wolf met een geweer en Hans en Grietje wandelen door het bos in de hoedanigheid van gewapende jagers. De verhalen zijn geschreven door kinderboekenschrijfster en blogger Amelia Hamilton, die de bewerkte sprookjes een waardevolle bijdrage aan de discussie over veiligheid noemt. Ze gaat er prat op dat er in haar verhalen geen sprake is van bloedvergieten, terwijl ‘de oorspronkelijke sprookjes zeer gewelddadig zijn’, zo zegt Hamilton.

Neem bijvoorbeeld het klassieke Hans en Grietje, waar de beide kinderen in het bos worden achtergelaten om te sterven. Dan worden ze gevangen genomen om slavenarbeid te verrichten totdat ze worden opgegeten, wat alleen wordt voorkomen doordat de boze heks in de oven wordt gecremeerd. In de versie van Hamilton worden de kinderen niet in het bos achtergelaten, maar zijn ze er op jacht om hun familie van eten te voorzien. Weliswaar vinden ze ook het peperkoekhuis van de heks, maar omdat ze geen honger hebben eten ze er niet van. In plaats daarvan bevrijden ze twee jongens, die de verleiding niet konden weerstaan. De heks bedreigen met een geweer blijkt voldoende om haar van haar snode plannen af te doen zien.

In het oorspronkelijke verhaal van Roodkapje zien we een soortgelijk patroon. Daarin worden het jonge meisje en haar grootmoeder verslonden door de wolf, die op zijn beurt door een houthakker met een bijl wordt gedood. Vervolgens scheurt de houthakker de wolf open om de twee vrouwen te redden. Zo niet bij Hamilton. In het geval van het ‘vernieuwde‘ Roodkapje volstaat het als grootmoeder de veiligheidspal van het geweer haalt om de wolf tot inkeer te laten komen. ”Oh, hoe de wolf het haat dat families hebben geleerd hoe ze zich moeten beschermen”, zo laat de NRA op het einde van het sprookje nog even weten, opdat we de moraal vooral niet uit het oog verliezen: wapens beschermen je.

Tegenstanders van vuurwapens bekritiseren de sprookjes van Hamilton fel. Volgens hen is het ‘natuurlijk veel leuker om sprookjes te vertellen dan de harde waarheid’. In Amerika worden iedere dag bijna 50 kinderen en jongeren gewond of gedood door vuurwapens. Doordat geweren en pistolen in de Verenigde Staten makkelijk verkrijgbaar zijn en veelal niet goed worden opgeborgen gebeurt het steeds opnieuw dat kinderen en zelfs baby’s zichzelf of andere mensen ermee verwonden. Nog maar twee weken geleden schoot een vierjarige zijn moeder per ongeluk in de rug tijdens een autorit. Critici wijzen erop dat de wapenlobby daadwerkelijk voor niets terugdeinst en nu zelfs sprookjes inzet om kinderen enthousiast te maken voor het wapenbezit. Want de kinderen van vandaag zijn de consumenten van morgen.

Hamilton laat op haar beurt in een interview op de NRA website weten dat ‘de in de verhalen beschreven situaties te voorkomen zijn als kinderen onderwezen worden in veiligheid’. In mei wil Hamilton een nieuwe versie van de drie kleine biggetjes publiceren. De moraal van haar verhaal is al bekend: de slechteriken kiezen het hazenpad als ze met vuurwapens worden geconfronteerd.

Foto: Flickr | Special Collections Toronto Public Library