Spring naar de content

Eredivisie: Ajax wint bij eerbetoon Cruijff, record en degradatiestrijd

Na een weekend rust werd de eredivisie hervat. Nog zes wedstrijden tot het einde en de spanning neemt toe. Bovenin, onderin en in de subtop. Overal eigenlijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Eerbetoon
Rouwbanden, minuten stilte en ovaties tijdens de veertiende minuut; het eredivisieweekend stond voor een groot deel in het teken van het herdenken van Johan Cruijff. In Amsterdam en bij Ajax was het eerbetoon het grootst. Supporters liepen een mars vanaf de geboortegrond van de legendarische nummer 14, de spelers speelden met de beeltenis van Cruijff op hun borst en in het aanstaande Johan Cruijff Stadion waren prachtige sfeeracties. De Ajacieden lieten in de eerste helft tevens niets heel van PEC Zwolle: 3-0. Johan zag dat het goed was.

Ajax bewijst Johan Cruijff de laatste eer

Kippenvel!

Posted by FOX Sports NL on Sunday, April 3, 2016

Topscorers
Dankzij de overwinning namen de Amsterdammers de koppositie weer over van PSV. De Eindhovenaren wonnen zaterdagavond al eenvoudig van AZ, dat in het eigen AFAS Stadion met liefst zeven jeugdspelers in het basiselftal begon. De jonge ploeg die trainer John van den Brom opstelde, maakte weinig kans tegen PSV, dat na de rust uitliep naar een 0-4 voorsprong. Invallers Job van der Linden en Muamer Tankovic maakten de nederlaag nog enigszins draagbaar. Eredivisietopscorers Vincent Janssen en Luuk de Jong, naar wie vooraf veel aandacht uitging, kwamen beiden niet tot scoren. Op de eervolle ranglijst zien de twee Dirk Kuijt, twee keer trefzeker bij de 3-0 zege van Feyenoord tegen Excelsior, naderen.

Degradatie
Voetbal hoeft niet mooi te zijn om meeslepend te zijn. In de Vijverberg werd zaterdagavond de degradatiekraker tussen De Graafschap en SC Cambuur afgewerkt en dat bracht de supporters op de punt van de stoel. Van de eerste tot de laatste minuut leverden beide ploegen strijd. Goed voetbal wat minder. Een mooi scoreverloop (1-0, 1-1, 1-2, 2-2) maakte het duel zinderend spannend. Uiteindelijk was de thuisploeg de morele winnaar. Zij kwamen terug van een achterstand en behielden hun voorsprong van twee punten op de ranglijst. In Leeuwarden hebben ze nog vijf wedstrijden om de degradatie af te wenden.

Eredivisierecord
Vijf Nederlanders, drie Engelsen, een Australiër, een Arubaan, een Curaçaoër, een Deen, een Pool, een Portugees, een Duitser, een Roemeen, een Belg, een Georgiër, een Israëliër, een Zimbabwaan, een Albanees en een Braziliaan; zestien verschillende nationaliteiten stonden er zondag aan de aftrap van de Gelderse derby, een eredivisierecord. Nadat de Japanner Kosuke Ota al na dertien minuten Arnold Kruiswijk had vervangen, liep dat aantal op tot zeventien. Het was NEC dat de altijd beladen wedstrijd won. De Nijmegenaren versloegen de aartsrivaal met 2-1.