Spring naar de content

De Panama Papers, het laatste duwtje in de rug van het nee-kamp

Zondagavond onthulden kranten uit verschillende landen resultaten van een wereldwijd onderzoek naar belastingparadijzen: de Panama Papers. Het in Panama gevestigde juridisch advieskantoor Mossack Fonseca hielp een eliteclub miljarden dollars wegsluizen. Staatshoofden als Vladimir Poetin van Rusland en Petro Porosjenko van Oekraïne zijn mogelijk betrokken bij grootschalige belastingontwijking. Dit betreft een ongelukkig moment voor de Oekraïners, omdat Porosjenko de man is die het land juist heeft beloofd te verlossen van corruptie. Daarvoor vraagt Oekraïne nu hulp aan de Europese Unie middels het associatieverdrag waar we over twee dagen over morgen stemmen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sophie van Os

Porosjenko bekommert zich om eigen welvaart
Toen Porosjenko werd gekozen tot president in 2014, beloofde hij een einde te maken aan de macht en privileges van de rijken in Oekraïne. Ook beloofde hij afstand te doen van zijn snoepimperium Roshers, waaraan hij zijn fortuin te danken heeft. Toch blijkt de president zich meer te bekommeren om zijn eigen welvaart dan om die van de Oekraïners. Uit onderzoek blijkt dat de Oekraïnse president bedrijven in handen heeft op de Britse Maagdeneilanden die zouden fungeren om de winst naar geheime rekening door te sluizen in een belastingparadijs. Het zou om transacties gaan ter waarde van meer dan tweehonderd miljoen dollar.

Het uitblijven van de verkoop van de snoepfabriek komt volgens Porosjenko door de slechte politieke en economische omstandigheden in Oekraïne. De oorlog zou eerst moeten stoppen, voordat kopers zich aandienen. Maar de Volkskrant meldt dat onlangs bleek dat hij zijn fabriek net als zijn vermogen, flink heeft uitgebouwd.

Peiling
Er worden al maanden eindeloze discussies gevoerd over voor en tegen. Zowel het ja-kamp als het nee-kamp voeren op dit moment campagne voor het referendum. Echter, is het nee-kamp wel wat actiever dan hun tegenhangers. Volgens VNO-NCW-bestuurder Hans de Boer (kamp ‘ja’) hielden de voor-stemmers zich afzijdig, omdat ze eerst nog maar eens moesten zien óf er wel gestemd werd. En dat blijkt volgens hem inmiddels het geval. Artikel 3 uit De Wet Raadgevend Referendum schrijft voor dat er minstens dertig procent opkomst moet zijn om de raadgevende uitspraak geldig te laten zijn. Inmiddels voorspelt Maurice de Hond dat het er om spant of de 30 procent behaald wordt. Hiervan gaat de 60 procent waarschijnlijk tegen te stemmen. Dit was reden genoeg voor het ja-kamp om toch nog paniekerend een manifestatie te organiseren op de Dam in Amsterdam gisteren, waaronder onder meer minister Koenders van Buitenlandse Zaken aanwezig was. Driehonderd mensen kwamen daar op af. Toch had dit volgens De Boer zin om in deze tijd de twijfelaars over te halen voor het verdrag te stemmen. “We hebben nog twee dagen.”

Oligarch
De Panama Papers zullen een zware slag zijn voor het ja-Kamp, al heeft Oekraïne de stem van menig Nederlander nu juist harder nodig dan ooit. De voor-stemmers zullen de komende 24 uur alle zeilen bij moeten zetten om mensen voor zich te winnen die nog twijfelen. Ondanks de verhalen van ‘gewone’ Oekraïners die voornamelijk pro-Europa zijn en die zich juist willen verzetten tegen de corruptie die de samenleving in een wurggreep houdt, lijken de belangen van de gewone mensen overschaduwd te worden door het voorkomen van Porosjenko als ordinaire oligarch. Het lijkt het laatste duwtje in de rug te zijn om de nee-stemmer naar de stembus te helpen: