Spring naar de content

End-to-end-encryptie op WhatsApp: goed nieuws?

Voor berichten die u naar deze chat verzendt en de gesprekken die u maakt, wordt vanaf nu gebruik gemaakt van end-to-end-encryptie,’ lazen de ruim negen miljoen Nederlandse gebruikers van de berichtendienst WhatsApp gisteren en vandaag in hun gesprekken. Leuk en aardig allemaal, maar is dit goed of slecht nieuws?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

End-to-end-encryptie houdt in: de versleuteling van informatie, zo dat deze alleen nog te lezen is door de verzender en de ontvanger. Was dat voorheen dan niet geval, vraagt u zich af. De jure niet, omdat WhatsApp kon meelezen met uw berichten en die informatie kon doorsturen naar de autoriteiten op verzoek.

De berichtenversleuteling is niets nieuws: de gesprekken die whatsappgebruikers één op één voeren zijn al langere tijd voorzien van een encryptie, en met ingang van gisteren ook de groepsgesprekken, telefoongesprekken en foto’s die worden verstuurd via de applicatie.

De versleuteling van whatsappverkeer volgt een week nadat de FBI in de Verenigde Staten de iPhone van de terrorist Siyed Farook wist te kraken en daarmee een eind maakte aan een conflict tussen Apple en de Amerikaanse veiligheidsdiensten. WhatsApp-bedenker Jan Koum schrijft op zijn weblog: “Encryptie is een van de meest gevaarlijke instrumenten van overheden, bedrijven en individuen om veiligheid te promoten in dit nieuwe, digitale tijdperk. (-) De wens om de privécommunicatie te beschermen is een van de kerngedachten van WhatsApp, en voor mij persoonlijk. Ik groeide op in de USSR onder een communistisch regime en leefde met het feit dat men niet vrijheid kon spreken; een van de redenen dat mijn familie naar de Verenigde Staten is verhuisd.”