Spring naar de content

Het ziekenbezoek van Tielemans en teamgenoten bij patiënt Molenbeek

Molenbeek is ziek. De kindertjes van Molenbeek lijden weliswaar niet aan een vreselijke, ongeneeslijke ziekte, maar het voetbal leeft wel degelijk mee met de Brusselse jeugd. De vrees voor (nog meer) zieke Molenbeekse jongeren is groot; om de kinderen van Molenbeek moet men zich bekommeren. En dus kwam Anderlecht-voetballer Youri Tielemans met zijn voetbalvrienden op ziekenbezoek. “Want je moet ook aan de goede kanten van Molenbeek denken.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

U kent de beelden wel. Voetballers die op bezoek gaan bij zieke kinderen om ze de dag van hun leven te bezorgen. Voetballers waar de zieke kinderen net zo tegenop kijken als hun gezonde leeftijdgenootjes. Voetballers als Youri Tielemans, Ilombe Mboyo (ex-AA Gent en Racing Genk) en Louis Saha (ex-aanvaller van Manchester United en Everton). Vrijwel iedere voetbalvereniging van enig niveau in binnen-en buitenland neemt de verantwoordelijkheid weleens op zich om doodzieke kinderen een hart onder de riem te steken.

Dergelijke dagen worden vereeuwigd in foto’s en filmpjes die vaak al gauw ook voor de buitenwereld te zien zijn. Clubs laten items maken van de ziekenbezoeken en tonen de beelden via hun eigen programma’s. Via (onafhankelijke) media belanden de opnames van de bezoeken vervolgens bij u thuis. Opnames waarop kinderen zichtbaar stralen, en misschien zelfs de dag van hun leven hebben.

Voorkomen is beter dan genezen
De bezochte patiëntjes kunnen een steuntje in de rug maar al te goed gebruiken. En laat dat nu ook voor een deel van de Molenbeekse jongeren gelden. En dus probeerden de voetballers in Molenbeek hun boodschap over te brengen. De jongeren moeten namelijk goed beseffen dat ze de toekomst zijn van Brussel en van België, aldus Tielemans.

Hij mag het zeggen. De achttienjarige (!) Tielemans groeide – of misschien nog wel groeit – zelf op in de Belgische hoofdstad. Met toeters en bellen werden Tielemans en co onthaald in Molenbeek. Tielemans: “Elke stad heeft zijn negatieve kanten. Het is belangrijk dat we ook de mooie aspecten van Brussel blijven zien. Ik heb altijd in deze stad gewoond, en daarom is mijn advies aan deze jongeren dat ze altijd in hun dromen moeten blijven geloven.”

Geloven in dromen, dus. Zelf ontsnapte Tielemans aan de terreuraanslagen in Brussel. Een dag voordat de aanslagen plaatsvonden, vertrok hij met de Belgische nationale ploeg onder 21 vanaf Zaventem naar Moldavië.

Het hoogste bezoek aan Molenbeek kwam misschien nog wel van Louis Saha, die in 2006 de finale van het WK met Frankrijk haalde. Ook hij sprak wijze woorden. “We moeten strijden tegen de stigmatiseringen, onder meer die op vlak van religie. Wij willen gewoon dat deze jongeren opgroeien tot goede burgers, die een meerwaarde kunnen zijn voor hun stad.”

Ook de kinderen van het zieke Molenbeek mogen stralen; genieten van een dag die hopelijk leidt tot beter.

Onderwerpen