Spring naar de content

De ongekende populariteit van showworstelen in Amerika

Bruce Santee, een boomlange, zonnebankbruine, kale man met geoliede armspieren en woeste blik, loopt de ring in onder luid gejoel van het publiek. Vorig jaar werd hij nog opgepakt omdat hij op Facebook 100 dollar bood om een agent te vermoorden, vanavond staat hij tegenover een man met een grote baard en nog woestere blik die bekend staat als Bram. In ons nuchtere landje lachen we erom, maar in Amerika is professioneel worstelen, oftewel showworstelen, populairder dan ooit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Deze sport – ja, we noemen het een sport – bestaat sinds de jaren vijtig toen het Amerikaanse bedrijf Capitol Wrestling Corporation werd opgericht, tegenwoordig heet het World Wrestling Entertainment (WWE), en zich ging specialiseren in showworstelwedstrijden; een theaterachtige manier van worstelen met meer entertainment voor het publiek. De shows van WWE werden op nationale tv uitgezonden, dit overigens tot woede van andere worstelpromotors omdat er regionale afspraken waren, en kregen steeds meer fans. Begin jaren tachtig traden bekende worstelaars toe tot de WWE: Hulk Hogan (over hem later meer), André the Giant (letterlijk een reus met zijn 2,24 meter), Jessy ‘the Body’ Ventura (ook bodyguard van The Rolling Stones en zelfs burgemeester geweest) en Greg ‘the Hammer’ Valentine.

SuperBowl
Sinds 1985 wordt bovendien elk jaar WrestleMania georganiseerd, wat te vergelijken is met de SuperBowl. Een populaire editie was die van 1987 toen Hulk Hogan en André the Giant tegenover elkaar in de ring stonden voor het kampioenschap (zie het filmpje hierboven). Begin deze maand vochten Triple G en Roman Reigns om de titel in een uitverkocht Cowboys Stadium en onder toeziend oog van miljoenen kijkers via de tv. Een absoluut record in de WWE-historie.

De spelregels
Het doel van het worstelen is simpel: de tegenstander verslaan. Er zijn enkele spelregels: wurgen, bijten, schoppen in het kruis of door iemand anders de tegenstander laten vasthouden en op hem inslaan mogen allemaal niet. Normaal gesproken leidt de scheidsrechter het gevecht in goede banen, maar het gebeurt ook wel eens dat hijzelf knock-out de ring uit wordt gegooid. Wanneer de worstelaar zijn tegenstander met beide schouders op de grond drukt terwijl de scheids drie maal op de mat slaat, we noemen dit een pinfall, is de wedstrijd gewonnen. Winnen door submission kan ook, dan houd je de tegenstander vast in een hoofdgreep of armgreep waardoor hij opgeeft. Denk hier vooral een flink theatersausje bij, want er lopen ook nog diverse verhaallijnen met good guys en bad guys in opvallende worstelpakjes. Het script staat vooraf vast, de winnaar is dus al bekend.

Ondanks de gesimuleerde omstandigheden zijn de gevechten en het bijbehorende bloed wel echt. Dat zit zo: de worstelaars hebben een klein mesje bij hun haargrens waarmee ze zelf een sneetje kunnen maken voor wat extra drama tijdens de show.

Worstelaars hebben hun eigen stijl. Zo stond Hulk Hogan bijvoorbeeld bekend om zijn ‘Atomic Leg Drop’. En het kunstje van The Rock wordt ‘Rock Bottom‘ genoemd:

Supersterren & diva’s
Succesvolle worstelaars zijn echte supersterren. Denk aan – daar is hij weer – Hulk Hogan. Zijn real life soap (Hogan Knows Best) werd ook in ons land uitgezonden en dankzij zijn bekendheid kon zijn (nogal vals zingende) dochter doorbreken als zangeres. Een ander voorbeeld is Dwayne Johnson, die u waarschijnlijk beter kent onder zijn bijnaam The Rock. Deze worstelaar speelde in meerdere films – waaronder de hoofdrol in The Scorpion King – en heeft 17 kampioenschappen in de WWE gewonnen. Voor de feministen onder ons: er doen ook vrouwen mee aan showworstelen. Vaak wel geblondeerd, met opgepompte boezem en ze worden ‘Diva’s’ genoemd, maar soit.

Sextape
Tegenwoordig ben je pas een ster na wat relletjes. Daar kan de Hulk ook over meepraten. Onlangs vond iemand het nodig een sextape van hem en zijn hoogblonde vriendin online te zetten. U hoeft geen medelijden met hem te hebben, hij kreeg zo’n 140 miljoen dollar aan schadevergoedingen. Het blijft Amerika. In 2015 werd The Hulkster overigens ontslagen door de WWE vanwege racistische opmerkingen, hij schold The Rock en ook de vriend van zijn dochter uit met het n-woord. Sindsdien is hij niet meer actief in het worstelen, de enige gevechten die hij nog voert zijn met de roddelpers.