Spring naar de content

Daar gaan we weer: ‘penalty omdat het een topclub is’

‘Dit is het voordeel van een grote club zijn,’ zegt Arnold Bruggink na afloop van Ajax – FC Utrecht. De titelkandidaat is net door het oog van de naald gekropen door met 2-2 gelijk te spelen, dankzij twee goals in de laatste vijf minuten. De gelijkmaker volgde na een onterecht toegekende penalty; het voordeel waar Bruggink op doelde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Op het moment dat Arek Milik de eindstand op het bord zette, ontplofte Twitter, waarbij #knvbmaffia met grote regelmaat werd gebezigd. Alles en iedereen zonder een rood-wit hart was er van overtuigd dat hier sprake was van opzet. Zeist en Amsterdam hadden (weer eens) onder een hoedje gespeeld.

FC Utrecht had alle recht om te klagen. Scheidsrechter Danny Makkelie had nooit naar de stip mogen wijzen na de keurige sliding op de bal van Willem Janssen. De aanvoerder van Utrecht was dan ook ziedend toen hij direct na de wedstrijd voor de camera van FOX Sports verscheen. Zijn conclusie was dezelfde als die van Bruggink: ‘Andersom gebeurt dit niet. Het is al vaak zat gebeurd.’

Het is de gebruikelijke reflex wanneer een ‘kleine club’ op bezoek bij een topclub een dubieuze arbitrale beslissing te verwerken krijgt. Het is haast ondoenlijk om als bezoekende vereniging te winnen in De Kuip, de Arena of het Philips Stadion. Is de gastheer een keer niet de betere, dan worden ze wel in het zadel geholpen door de leiding.

Een voorstelbare gedachte, maar het is ook onzin gebleken. Zowel het Algemeen Dagblad(2014) als NRC Handelsblad (2012) doken al eens in de cijfers en in beide gevallen bleek kampioen Ajax niet bevoordeeld te zijn door de scheidsrechters. Sterker: de Amsterdammers hadden in die twee seizoenen meer punten gekregen wanneer de leidsmannen het altijd bij het rechte eind hadden gehad. Feyenoord had een keer voordeel (2014) en een keer nadeel (2012). PSV haalde met dank aan de scheidsrechter in beide jaargangen (iets) meer punten.

Uit het onderzoek van de kranten bleek op hetzelfde moment dat blunders van de leiding niet of nauwelijks invloed op de eindrangschikking zouden hebben. You win some, you lose some. Genuanceerder dus dan de met gejuich ontvangen tweets die oud-scheidsrechter Mario van der Ende zondagmiddag de wereld in stuurde.

Buitengewoon veel penalty’s krijgt Ajax ook niet, concludeerden ze bij tussendelinies.nl uit. De Amsterdammers kregen in vijf jaar bijvoorbeeld tien elfmetertrappen minder dan bijvoorbeeld FC Utrecht en PSV. Feyenoord voert die ranglijst wel aan, met dertien strafschoppen meer dan de aartsrivaal.

De woede in Utrecht (en Eindhoven) over de penalty is meer dan terecht, de conclusie dat de beslissing werd genomen ‘omdat het Ajax is’, is meer emotie dan gestoeld op feiten.

Onderwerpen