Spring naar de content

Verontrustend: het gaat slechter met het Great Barrier Reef dan gedacht

Het Great Barrier Reef voor de Australische oostkust behoort tot een van de grootste natuurlijke wereldwonderen, en is zelfs vanuit de ruimte te zien. De vraag is voor hoelang nog, want de aftakeling van het gevoelige koraalrif blijkt veel sneller te gaan dan gedacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Uit nieuw grootschalig onderzoek voor de Australische kust blijkt dat slechts vier van de 520 onderzochte riffen -het Groot Barrièrerif bestaat uit een netwerk van koraalriffen – onaangetast zijn door klimaatverandering en vervuiling. Het onderzoek werd uitgevoerd door de universiteit van de Noord-Australische stad Townsville, en onderzocht tot dusver alleen het Noordelijke gedeelte van het rif.

De wetenschappers verwachten echter voor het zuidelijke gedeelte van het Great barrier reef dezelfde resultaten. En dat is problematisch, omdat het koraal er talloze jaren over gedaan heeft om zich te vormen tot haar huidige vorm, en van onschatbare waarde is voor het zeeleven aan de Australische oostkust.

Vooral de opwarming van de zee blijkt problematisch te zijn voor het rif, en zorgt voor zogenoemde ‘verbleking’ van het koraal. Algen die voor de prachtige kleuren van het koraal zorgen, sterven af door te warm zeewater. Hierdoor wordt het koraal bleek van kleur, en als dit te lang duurt sterft het rif af. Uit de resultaten blijkt dat zo’n vijftig procent van het onderzochte rif aan het verbleken, of al afgestorven is.

De situatie is dermate ernstig dat het team van wetenschappers de noodklok luidt en de druk op premier Malcolm Turnbull te vergroten om zijn klimaatbeleid aan te passen. Hoewel Turnbull een voorstander is van een progressief beleid om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, stelde hij vele Australiërs teleur door een gebrek aan beleid omtrent deze ontzettend belangrijke toeristische trekpleister. Ook werd het Great Barrier Reef niet op de rode lijst van bedreigd werelderfgoed geplaatst.

Hoewel de situatie zeer ernstig is, is het niet helemaal hopeloos. Er zijn ambitieuze plannen om het rif te beschermen, maar daar hangt een flink prijskaartje aan. Gedurende vijf jaar kost het zo’n 650 miljoen euro. En dan is er nog een plan van de Australische overheid, genaamd the Reef 2050 Long term Sustainability Plan. Het plan moet ervoor zorgen dat het rif het jaar 2050 haalt. Maar gezien de recente resultaten is dat misschien nog een te rooskleurig beeld.