Spring naar de content

De ontmaskerde bitcoin-bedenker duikt gelukkig ook weer onder

Het hoge woord is eruit: Craig Wright is de bedenker van de bitcoin. Al duikt de Australische ondernemer na zijn onthulling meteen weer onder in de anonimiteit. Leve het mysterie!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Dat Craig Wright de man achter het pseudoniem van bitcoin-bedenker Satoshi Nakamoto is, is voor de techliefhebbers geen verrassing. Achtereenvolgens Fortune, techblogs Wired en Gizmodo zaten al sinds december achter de Australische ondernemer aan. Toen werd het huis van Wright doorzocht door de Australische Belastingdienst om ‘bitcoin-gerelateerde zaken’. In een interview met datzelfde Wired vertelde Wright toen al voorzichtig dat hij onder het pseudoniem Nakomoto werkte. Maar geloven deed men hem nog niet voor de volle honderd procent. Het techblog publiceerde afgelopen week nog een stuk met manieren voor Wright om aan te kunnen tonen dat hij inderdaad de bedenker van bitcoin is.

Zoektocht
Hij heeft de test glansrijk doorstaan. In een exclusieve gesprekken met de BBC, The Economist en tijdschrift GQ heeft Wright technologisch aan kunnen tonen Nakamoto te zijn. Al heeft hij dat niet van harte gedaan. Wright voelt zich met de rug tegen de muur gedrukt, ook omdat media bij de geringste aanwijzing als een troep wolven op iedere mogelijke Satoshi Nakamoto doken. Neem het coververhaal van Newsweek uit 2014 waarin de werkloze computertechnicus Dorian Nakamoto uit Californië werd betiteld als de ‘bitcoinman’. Het normaal betrouwbare blad kon er, blijkt nu, niet verder naast zitten.

Laatste interactie met buitenwereld
“Dit is voor mij bepaald door mensen die het leven moeilijk maken voor mijn vrienden, familie en collega’s,” vertelt Wright in het interview met de BBC. Hij geeft ook aan liever in de anonimiteit te zijn gebleven. “Ik wil niet geadoreerd worden. Ik wil met rust gelaten worden. En ik zou ook nooit een Nobelprijs of een andere vorm van erkenning accepteren.” Zijn coming-out is wat de goed gesoigneerde ondernemer betreft zijn enige en laatste vorm van interactie met de media en de buitenwereld.

Banksy en Daft Punk
Hij ziet zijn onthulling als een noodzakelijk kwaad. Hij was liever in de schaduw blijven werken met zijn alter-ego Nakamoto als tijdelijk – Nakamoto verdween in 2011 al van de aardbodem – masker. En waarom ook niet? Verhulde artiesten zijn nu eenmaal aanlokkelijk. Neem het mysterie rond graffitikunstenaar Banksy. Iedereen weet dat hij prachtige werken maakt met een geëngageerde boodschap, maar niemand weet wie hij is. Of de grote anonimiteit die electroduo Daft Punk door het dragen van hun beroemde maskers wil bewerkstelligen. De Franse Dj’s zijn weleens gespot zonder hun befaamde maskers, maar dat terzijde.

Het is juist dat mysterieuze dat ervoor zorgt dat we niet worden afgeleid door onnodige gedachten. De boodschap en invloed die een anonieme Banksy kan vertegenwoordigen is veel groter dan een onthulde Banksy. Wright duikt nu weer onder in de zee van anonimiteit om zich te concentreren op wat belangrijk is in zijn ogen: werken en doen wat hij doet. Dat hij dat doet op mysterieuze wijze is in onze samenleving die hunkert naar erkenning alleen maar te prijzen.

Onderwerpen