Spring naar de content

Zo komt u erachter wat Google allemaal van u weet

Anonimiteit op het internet lijkt anno 2016 tot een utopie verworden te zijn. Maar hoeveel van ons browsegedrag wordt er eigenlijk opgeslagen door het alwetende Google? Daar kunt u via een kleine omweg achter komen. En om u alvast een, misschien weinig verrassend, antwoord te geven: heel erg veel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Zo’n beetje alles wat u via Google doet wordt opgeslagen door de zoekgigant, die overigens prat gaat op het feit dat die gegevens niet verkocht worden maar slechts gebruikt worden om de eigen diensten te verbeteren en het gebruiksgemak te vergroten. En niet onbelangrijk maar door Google afgedaan als een detail: ze gebruiken uw zoekgedrag ook om advertenties op uw internetgedrag toe te spitsen.

In ieder geval registreren ze een hoop. Mocht u lekker in de waan willen blijven dat het allemaal wel meevalt, stop dan hier met lezen. Want u opent een digitale doos van Pandora, waarvan Google eigenlijk niet wil dat de gemiddelde gebruiker hem ooit ziet, daarom maken ze het ook redelijk ingewikkeld. Mits u de stappen kent.

De pagina in kwestie heet de Web&App Activity Page en kan alleen bezocht worden als u ingelogd bent op uw Google-account. Ga vervolgens naar https://history.google.com/history/ en klink de functie ‘all time’ of wanneer u de Nederlandse versie hebt: ‘Onbepeperkt’ aan wanneer er een drop-down menu verschijnt welke zoekopdrachten weergegeven dienen te worden.

Naamloos
De Web&App Activiteit-pagina van Google, met linksboven de knop (drie horizontale streepjes) die het dropdown-menu herbergt.

Google weet alles van u
Daarna krijgt u een lange lijst van alle pagina’s die u ooit bezocht hebt met uw Google-account, een immense lijst dus. Deze items kunnen aangevinkt en verwijderd worden, maar dit wil Google eigenlijk helemaal niet, en dus hebben ze daar een ietwat slinkse loophole op bedacht. Per Google-account kan er maar één pagina per dag verwijderd worden, hetgeen niet echt veel zoden aan de dijk zet natuurlijk. In theorie kan alles dus uit de database van Google verwijderd worden, in de praktijk ligt dat net wat anders.

Maar het activiteitsoptieswordt nog bonter. Klik nu in de linkerbovenhoek van het scherm op de drie horizontale witte streepjes naast het Google-logo. Vervolgens verschijnt er een dropdown-menu dat pas echt de dagelijkse datastroom goed weergeeft. Van uw appgegevens, uw audio-en spraakgeschiedenis tot aan locatie-informatie aan toe. Eigenlijk weet Google alles van u. Dus ook hoeveel u kattenfilmpjes u precies bekijkt op YouTube, ja. Overigens kunt u uw locatiedata wel in zijn geheel verwijderen, mocht u dat willen.

inhoud beheren
Klik wederom de onderste optie aan.

Als u al uw informatie eens goed door wilt spitten kunt u er ook voor kiezen om al uw data te downloaden. Dit doet u als volgt: ga in het linkse menu naar de optie het meest onderaan, genaamd activiteitsopties. Klik deze optie aan. Vervolgens mag u weer kiezen. Klik in het volgende menu op uw inhoud beheren.

Het downloaden van al uw gegevens kan best een lange tijd in beslag nemen. Google laat u uw bestandsvorm kiezen en u kan het ook op uw Drive laten zetten, mits u daar ruimte voor hebt. Op die manier kunt u erachter komen wat de zoekgigant precies van u weet.

Het klinkt allemaal best tegenstrijdig: Google wil niet dat u uw eigen gegevens verwijdert, maar u mag ze wél downloaden en naar hartenlust doorspitten. En hier blijkt verrekte weinig tegen te beginnen, buiten naar een hutje op de hei zonder internetaansluiting verhuizen. Of naar zo’n klein kamertje met matrassen tegen de muren en een minimum aan prikkels van buitenaf, in het geval dit stukje u dermate paranoïde heeft gemaakt.

Onderwerpen